بیرجند رسا- رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به موضوع روز یعنی مذاکرات ایران و 1+5 گفت: کار آقای ولایتی در آن زمان و در مقطع پذیرش قطعنامه 598 از کار آقای روحانی و ظریف در مذاکرات هستهای دشوارتر، مهمتر و حساستر بود.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی بیرجند رسا به نقل از فارس، آیتالله هاشمی رفسنجانی در مراسم معارفه علی اکبر ولایتی رئیس جدید مرکز تحقیقات استراتژیک و تقدیر از زحمات حسن روحانی رئیس سابق این مرکز، اهداف تأسیس این مجموعه را تشریح کرد.
وی افزود: وقتی مسئولیت ریاست جمهوری را برعهده گرفتم فکر میکردم که جای یک مرکز تحقیقات راهبردی در کشور خالی است.
هاشمی رفسنجانی تصریح کرد: در کشور ما مرکز تحقیقات کم نبوده و نیست اما در آن برهه برای حکومت اسلامی و نظام به تحقیقات راهبردی نیاز داشتیم و مرکز تحقیقات استراتژیک را به سرعت ایجاد کردیم.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در خصوص اهداف تأسیس مرکز تحقیقات استراتژیک این مجمع گفت: از آنجا که با تغییر دولتها عدهای از کار کنار میروند که دارای تجربه و سابقه هستند که باید از آنها برای آینده استفاده کرد لازم بود محلی برای اجتماع و هماندیشی آنان ایجاد شود.
هاشمی رفسنجانی افزود: هدف دیگر این بود که آنها بتوانند تحقیقات راهبردی خود را در حوزههای مختلف انجام و به مراکز مربوطه ارائه دهند.
وی اضافه کرد: کار این مرکز پیشرفتهایی داشت اما در دوره آقای روحانی شاهد افزایش پیشرفتها بودیم و دستاوردهای زیادی از آن دوره وجود دارد که میتوان از آنها استفاده کرد.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: بعد از تصدی مسئولیت ریاست جمهوری توسط آقای روحانی به دنبال جایگزین مناسب برای ایشان بودیم که بعد از مشورت و مذاکره با مقام معظم رهبری به آقای ولایتی رسیدیم که از نظر خودم هم انتخاب بسیار مناسبی بود.
هاشمی رفسنجانی با بیان اینکه ولایتی را از دیرباز میشناسد و با او کار کرده، در عین حال گفت که او را زمانی بهتر شناخته که مذاکرات قطعنامه 598 و پایان جنگ را انجام داده و به سرانجام رسانده است.
وی با بیان این جمله سخنان خود را به موضوع روز یعنی مذاکرات ایران و 1+5 گره زد و گفت: کار آقای ولایتی در آن زمان از کار آقای روحانی و ظریف در مذاکرات هستهای دشوارتر، مهمتر و حساستر بود.
«در آن روزها خیلی از خانوادههای شهدا ایستاده بودند و عدهای از رزمندگان هم مخالف پذیرش قطعنامه بودند اما ما احساس کردیم که دیگر جنگ به جایی نمیرسد.
رئیس جمهور پیشین کشورمان گفت: عراق وقتی در سالهای آخر جنگ از پایداری مأیوس شده بود هر نوع سلاحی را به کار گرفت و حتی در حلبچه از تسلیحات شیمیایی استفاده کرد که اگر دامنه آن توسعه مییافت فاجعهبار بود.
هاشمی رفسنجانی افزود: ما اهل انتقامگیری نبودیم و با مردم عراق سر جنگ نداشتیم و لذا اگر صدام از سلاح شیمیایی برای حمله استفاده میکرد فاجعهآفرین بود.
وی ادامه داد: از سوی دیگر آمریکاییها در مناطق جنوبی و خلیج فارس به شدت فعال بودند و کشتیها و هواپیمای ما را ساقط کرده و به سکوهای نفتی حمله میکرد.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام خاطر نشان کرد: در چنین شرایطی جنگ عاقلانه نبود و عبور از این وضع کار دشواری بود و ما وقتی با آقای رضایی در این خصوص مذاکره کردیم، او به حق نیازها را برای ادامه جنگ اعلام کرد.
هاشمی رفسنجانی افزود: فرماندهان نظامی تأکید داشتند که ما برای ادامه جنگ آمادهایم اما نیازهایی داریم ولی این نیازها را نمیشد برآورده کرد چرا که نه امکانات بود و نه به ما سلاح میفروختند.
وی تصریح کرد: هنر تیم مذاکرهکننده ما این بود که قطعنامهای که علیه ایران صادر و تصویب شده بود بندهایش را جابجا کرده و تغییر دادند.
«بر اساس قطعنامه 598 عراق متجاوز شناخته و ما برنده شدیم و خسارت صد میلیارد دلاری پای عراقیها نوشته شد که این با توجه به آنکه در سازمان ملل عمله آمریکا بودند و ما طرفدار نداشتیم کار ارزشمندی بود که با تدبیر انجام میشد.»
رئیسجمهور اسبق کشورمان گفت: صدام در آن ایام خیلی تلاش کرد که از زیر بار قطعنامه شانه خالی کند و بهانه میآورد اما توانستیم با پایمردی تیم مذاکرهکننده به رهبری آقای ولایتی از آ مرحله عبور کنیم.
هاشمی رفسنجانی ادامه داد: امروز هم در ژنو آقای ظریف و همکاران او که از دست پروردههای آقای ولایتی بودند کار او را تکرار کردند که کار دشواری بود و اگر نبود حمایت آقا از تیم مذاکرهکننده مسائل و اتهامزنیها، آنها را دچار لکنت زبان میکرد.
« مقام معظم رهبری با حمایت خودشان پشت تیم مذاکرهکننده را محکم کردند که با خیال راحت مذاکره کنند و در نامه امروز خودشان در پاسخ به نامه آقای روحانی باز همان تصمیم را دیدیم که با تقدیرشان به اما و اگرها پایان دادند.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام حمایتهای رهبری از مسئولان دستگاه دیپلماسی و تیم مذاکرهکننده هستهای را بسیار مهم خواند و گفت: از شئون رهبری است که در لحظات حساس به داد مسئولان و مردم برسند که رسیدند و ما از این گردنه بسیار سخت با دشواری عبور کردیم.
هاشمی رفسنجانی اظهارات آمریکاییها مبنی بر نبود حق غنیسازی ایران در توافقنامه ژنو را اظهارنظر برای تسلیت و دلداری صهیونیستها ارزیابی کرد و گفت: در معاهده NPT حق غنیسازی مطرح نیست اما وقتی کسی حق دارد از صنعت صلحآمیز هستهای استفاده کند، به طور طبیعی باید غنیسازی کند .
وی ادامه داد: آنها از قرار دادن این موضوع در توافقنامه ابا داشتند و البته برای ما قابل درک است که چرا این کار را کردند اما ما عملا میتوانیم غنیسازی کنیم و سانتریفیوژهای ما بدون تغییر در تعدادشان به فعالیت خود ادامه میدهند و هیچ یک از مراکز هستهای تعطیل نمیشود.
«غنیسازی 20 درصدی اورانیوم نیز به 5 درصد کاهش یافته چون اورانیوم با غنای 20 درصد اصلا مورد نیاز ما نیست و به اندازه کافی برای راکتور امیرآباد مواد غنی شده داریم و راکتور اراک نیز در حال ساخت است که البته زمان میبرد».
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام توافقنامه ژنو را دستاوردی بسیار مهم دانست و از روحانی و همکارانش به سبب آنکه مردم را از مخمصه نجات دادند و اینکه مردم احساس راحتی میکنند، تقدیر کرد.
هاشمی رفسنجانی البته گفت تغییر در وضع موجود نیازمند زمان است و به قرارداد نهایی برمیگردد اما تأکید کرد تا پایبندی دو طرف به توافقهای صورت گرفته میتوان فضای بهتری در عرصه سیاسی و اقتصادی و ارتباط با دنیا ایجاد کرد.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در بخش پایانی سخنانش نیز دو خبر در خصوص توسعه فعالیتهای مرکز تحقیقات استراتژیک این مجمع داد و گفت: تصمیم گرفتیم دفتر مرکز تحقیقات را در قم برای بررسی مسائل استراتژیک، دینی و مذهبی راهاندازی کنیم.
هاشمی رفسنجانی تأکید کرد: ما نیازمند تحلیلهایی در مسائل بنیادین، حکومتی و نظامی و فقهی از جمله جنگ و صلح و خانواده و ارتباط با خارج هستیم.
هاشمی رفسنجانی با توجه به روحیه ولایتی که او را اهل تحقیق و کار جمعی و دارای همت بلند معرفی کرد، ابراز امیدواری کرد که مرکز تحقیقات دارای یک مجله مستقل نیز بشود.
ایجاد یک پژوهشگاه برای تربیت نیروهای با صلاحیت و با صلابت که آزادانه و شجاعانه نظرات علمی و تحقیقاتی خود را به جامعه عرضه کنند، وعدهای بود که هاشمی رفسنجانی در پایان صحبتهایش داد.