بیرجند رسا- استاد مهدی اسماعیلی مود، هنرمند خوشنویس خراسان جنوبی که با تربیت 5 هزار شاگرد در 20 سال تلاش، نامش را در کتاب طلوع مهر آثار استادان خوشنویس ایران ماندگار کرد و نخستین سفیر استان در یونسکو شد.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی بیرجند رسا به نقل از فارس، قلم نی که روی کاغذ خوشنویسی به حرکت در می آید، رقص آن همراه با صدایی خوش، خطوط زیبایی را پدید میآورد و این لحظات برای خوشنویس از بهترین لحظاتی است که شاید حاضر نشود آن را با چیز دیگری عوض کند.
دفتر فرهنگ و هنر خراسان جنوبی را که میگشاییم، در فصل مربوط به هنر خوشنویسی این دیار علاوه بر آشنایی با قدمت دیرینه این هنر اسلامی، نام هنرمندان خوشنویسی را مشاهده میکنیم که هر یک از آنها در شکوفایی هنر خوشنویسی استان از روزگاران قدیم تا زمان حاضر تاثیر بسزایی داشتهاند.
استاد مهدی اسماعیلیمود هنرمند خوشنویس بیرجندی سال 1344 در مود دیده به جهان گشود و به دلیل علاقه فراوانش به این هنر از دوران تحصیل به فراگیری آن همت گماشت و این امر با تشویق مرحوم پدرش که خود از شاگردان استاد شهرستانی، یکی از مفاخر هنر خوشنویسی بود همراه شد تا اینک پس از سالها تلاش و کوشش در این زمینه به یکی از استادان خوشنویسی استان و کشور تبدیل شود.
نام استاد مهدی اسماعیلی در کتاب "طلوع مهر"
استاد اسماعیلی رتبه درجه یک هنری را که معادل دکترای حرفهای هنر است در اواخر سال 90 دریافت کرد و آثارش به همراه آثار استادان خوشنویسی کشور زینت بخش کتابهایی است که از جمله آنها میتوان به کتاب آثار استادان معاصر خوشنویسی ایران باُّنام " طلوع مهر" اشاره کرد.
این هنرمند خوشنویس با بیان اینکه به دلیل علاقهاش به این هنر زیبای اسلامی در دوران تحصیل در مسابقات شهرستان شرکت و مقامهایی را کسب کرده است، میگوید: خوشنویسی را به شکل جدی از سال 1375 زیر نظر "استاد پرویز نیکبین" آغاز کردم و پس از آن با آشنایی با استادان بزرگ خوشنویسی کشور "استاد کابلی، فلسفی و حیدری"، از محضر آنها بهرههای فراوان بردم تا اینکه در سال 1368 مدرک ممتاز خوشنویسی را گرفتم و از سال 1370 مدرس انجمن خوشنویسی بیرجند هستم.
استاد با اشاره به اینکه از ابتدا خط تخصصیاش شکسته بود، میافزاید: به دلیل آشنایی با استادان خوشنویسی در تهران و چند بار حضور "استاد کابلی" در بیرجند و برقراری ارتباط با استاد کابلی و حیدری که از استادان بزرگ خط شکسته ایران هستند و همچنین به لحاظ مفرداتی که در این نوع از خط وجود دارد و سبب تنوع بیشتر در آن شده است، این نوع تحریر را به عنوان خط تخصصیام انتخاب کردم.
اسماعیلی به عضویت خود در انجمن خوشنویسان ایران اشاره میکند و میافزاید: از سال 71 عضو هیئت تشخیص خط شکسته کشور شدهام و برای تصحیح اوراق آزمونهای خوشنویسی به تهران میروم و در برنامههای انجمن خوشنویسی ایران نیز شرکت میکنم.
انتشار نخستین تآلیف "استاد اسماعیلی مود" با مقدمه "استادکابلی"
نخستین اثر اسماعیلیمود با نام "افسونگری قلم" با مقدمه "استاد کابلی" در سال 71 منتشر شد که به گفته خودش تاکنون 14 بار تجدید چاپ شده است و یکی از کتابهای مرجع خوشنویسی در کشور است.
در مقام هنری این استاد مسلم خوشنویسی، همین کافی است که "استاد کابلی" در مقدمه این اثر فاخر، آورده است: "وی جوانی بیتکلف و نجیب و آرام است که با استعداد فوقالعاده و شور و شوقی وصف ناپذیر، سالهاست که مینویسد، کارایی کمی و کیفی ایشان تا به آن جا رسید که در چند ساله اخیر در بیرجند منشا خدمات ارزشمندی شد".
استاد کابلی میافزاید: "وی در تربیت هنرآموزان بسیاری همت گماشت و در مسابقات سراسری کشور که به مناسبتهای گوناگون در تهران برگزار شد، همواره رتبه نخست را کسب کرد و همچون همدلان دیگر خود در خراسان بزرگ افتخارآفرین بود، حسن خلق و کیفیت هنری وی سبب شد که به عضویت هیئت تشخیص خط شکسته انجمن ایران در آید".
تربیت 5 هزار خوشنویس طی 20 سال تلاش
انتشار دو جلد کتاب "تمرین خط تحریری" از دیگر آثار استاد اسماعیلی مود است که تاکنون 12 بار تجدید چاپ شده است و چند کتاب دیگر نیز از جمله "همچون کمند دل " ،"مجموعه 400 اثر چلیپاهای آموزشی" و " سئوالهای انجمن خوشنویسی ایران" آماده چاپ دارد که به دلیل هزینه زیاد این آثار تا کنون عملی نشده است.
استاد اسماعیلی از سال 1370 تدریس در عرصه آموزش خوشنویسی را با عنوان "مدرس آموزش انجمن خوشنویسان ایران "آغاز کرد و از آن زمان هنرآموزان زیادی از سراسر کشور، خوشنویسی را به شکل مکاتبه ای فرا میگیرند میگوید: از حدود 20 سال قبل، در آموزشگاه آزاد دارالتعلیم خط و انجمن خوشنویسی بیرجند، موضوع آموزش هنر خوشنویسی را پی گیری کرده ام و تاکنون حدود 5 هزار نفر را آموزش خط تعلیم داده ام که حدود 55 نفر آن ها موفق به کسب مدرک فوق ممتاز شدهاند و 30 نفر از آن ها نیز مدرک ممتاز خوشنویسی را دریافت کردهاند.
از استاد اسماعیلی که در نقاط مختلف کشور هم کلاس های آموزشی برگزار کرده است، در زمینه وضعیت آموزش خوشنویسی میپرسیم و او میگوید: چند سالی است که آموزش خوشنویسی در کشور با رکود مواجه شده و یکی از دلایل آن، استفاده بیاندازه هنرآموزان از رایانه میباشد که باید در این مورد فکر اساسی کرد.و با بیان تاثیر هنر در زندگی، جوانان را به سمت فراگیری این هنر اسلامی سوق داد.
دوگانگی بین آموزش شیوه خوشنویسی در مدارس و انجمن خوشنویسان ایران
این هنرمند خوشنویس تاکید می کند: چند سال است که کتابهای هنر مدارس با تحریر نستعلیق نوشته میشود و این امر با آن چه در انجمن خوشنویسان کشور آموزش داده میشود، تفاوت هایی دارد که باعث ایجاد دوگانگی شده است و چون در کتاب های درسی دوره ابتدایی خط نسخ را با نستعلیق مخلوط کردهاند کار برای دانش آموزان این دوره مشکل است.
وی توصیه میکند: دانشآموزانی که علاقه مند به فراگیری هنرخوشنویسی هستند، قبل از هر کاری در کلاسهای نقاشی و طراحی حضور پیدا کنند، تا بتوانند خوشنویسی را بهتر یاد بگیرند، زیرا عدم آشنایی با هنرهای تجسمی باعث ضعف در خوشنویسی میشود.
استاد اسماعیلی که در زمینه تدریس خوشنویسی با دانشکده هنر دانشگاه بیرجند و دانشگاه فرهنگیان همکاری داشته است، خاطرنشان می کند: برگزاری نمایشگاه آثار خوشنویسی به هزینه زیادی نیاز دارد و چون هنرمندان خوشنویس برای انجام آن حمایت نمیشوند کمتر از برپایی نمایشگاه آثارشان استقبال میکنند.
نخستین سفیر فرهنگی خراسان جنوبی در یونسکو
وی می افزاید: فعالیتهایم در زمینه انتشار کتاب و آموزش هنر خوشنویسی باعث شد تا برای نخستینبار در هفته فرهنگی خراسان جنوبی در پاریس به عنوان یکی از هنرمندان استان حضور پیدا کنم که این موضوع، مورد استقبال گسترده ایرانیان مقیم آن جا وهمچنین سایر افراد قرار گرفت.
استاد اسماعیلی به درخواست نماینده ایران در یونسکو از او برای مرتبه دوم برای شرکت در برنامههای آن سازمان بینالمللی اشاره میکند و میافزاید: از طریق وزارت امورخارجه و میراث فرهنگی در برنامههای فرهنگی هنری آسیا و اقیانوسیه حضور پیدا کنم و 500 تابلوی خوشنویسی را در روز آخر حضورم در آن جا به سفرای کشورهای مختلف اهدا کردم ضمن اینکه کارگاه زنده آموزش خوشنویسی را برای بازدیدکنندگان برگزار و تعدادی تابلوی خوشنویسی را برای برپایی نمایشگاه فرهنگی هنری تولید کردم.