بیرجند رسا- مناسب سازی معابر شهری چند سالی است که در خراسان جنوبی مورد توجه قرار گرفته اما تنها به نصب رمپهای غیراستاندارد با شیب تند در ورودی مراکز عمومی و اداری بسنده شده و مانعی برای حضور اجتماعی افراد کم توان جسمی و حرکتی ایجاد کرده اند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی بیرجند رسا به نقل از مهر، ساماندهی معابر شهری برای معلولان چند سالی است که در اولویت کاری مدیران و برنامه ریزان شهری خراسان جنوبی قرار گرفته است، ایجاد احساس امنیت و رفاه برای معلولان مهمترین هدفی است که در طراحی و استانداردسازی معابر شهری دنبال می شود که دستیابی به این اهداف اگر مدیریت و برنامه ریزی منسجم، علمی و تخصصی انجام گرفته باشد، آنقدر هم که تصور می شود سخت نیست.
ناتوانان جسمی، معلولان و جانبازان، بخشی از افراد جامعه اند که همچون سایرین، نیازمند دسترسی و استفاده از امکانات و خدمات عمومی هستند اما، وجود برخی موانع بویژه در نحوه طراحی، معماری و شهرسازی، بسیاری از فضاهای شهری، به ویژه معابر عمومی، پارکها و فضاهای سبز را فاقد شرایط لازم برای برآورده ساختن نیازهای دسترسی افراد معلول نموده است.
در حال حاضر رمپهای ساخته شده در معابر شهری بیرجند نه تنها با وضعیت فعلی مورد استفاده معلولان قرار نمیگیرد بلکه ممکن است منجر به آسیب کسی شود که از سر خیرخواهی قصد کمک به معلول و جانبازان را دارند.
در حقیقت می توان گفت که شهر معلول است نه افراد؛ زیرا وقتی یک معلول نمی تواند از پل هوایی استفاده کند، و یا نمی تواند وارد پارک شود و ... به این معنی است که شهر معلول است ، زیرا نمی تواند این امکانات را که حق شهروندان است در اختیار آنها قرار دهد.
برای رسیدن به شهر دسترسپذیر باید مدلهای مختلف و مناسب از سوی کارشناسان شهرسازی ارائه شود و الزاماتی در رابطه با معلولان، سالمندان و اقشار خاص جامعه در اجرای پروژههای شهری وجود داشته باشد.
در ساخت و سازهای جدید باید استانداردها برای معلولین فراهم شود
معاون عمرانی استانداری خراسان جنوبی ظهر چهارشنبه در ستاد هماهنگی وپیگیری مناسب سازی استان خراسان جنوبی با بیان اینکه مناسب سازی امکان عمومی از 10 سال پیش دراستان آغاز شده است، گفت: ما در حال حاضر نقطه اول خط مناسب سازی هستیم و در این خصوص اقدامات عملیاتی در سطح استان انجام نشده است.
همایون نخعی نژاد یکی از وظایف ذاتی بهزیستی را نظارت بر عملکرد سایر دستگاه ها در زمینه مناسب سازی اماکن عمومی عنوان کرد و افزود: در حال حاضر بخشی از جامعه دچار معلولیت است که باید حداقل امکانات رفاهی برای این افراد در سطح شهرهای استان فراهم شود.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر جمعیت کشور به سمت پیری پیش می رود، اظهارکرد: درساخت و سازها جدید استان باید استانداردهای لازم را برای معلولین و افراد مسن فراهم کنیم.
معاون عمرانی استانداری خراسان جنوبی ادامه داد: در ساخت و ساز هایی که استاندارد ها لازم رعایت نشده است باید شهرداری از صدور پایان کار خوداری کند.
وی اظهارکرد: در حال حاضر وضعیت برخی از ادارات ما به گونه است که امکان تردد برای سالمندان و معلولان وجود ندارد که ما باید حساسیت خود را در رابطه با استاندارد سازی اماکن و دستگاه های اجرایی برای معلولان را چندین برابر کنیم.
مناسب سازی معابر عمومی برای معلولان جزء فرهنگ کاری مسئولین قرار گیرد
وی با اشاره به اینکه باید مناسب سازی اماکن شهری برای معلولان اولویت بندی شود، گفت: باید کمیته مناسب سازی در سطح استان تشکیل شود که در این رابطه بتوانیم اقدامات کارشناسی شده و عملیاتی انجام دهیم.
نخعی نژاد به مسئولین دستگاه های اجرایی تذکر داد: مسئولین دستگاه های اجرایی نباید به حواشی فعالیت های خود بپردازند بلکه با توجه به ظرفیت های موجود جامعه نسبت به مناسب سازی معابرعمومی اقدام کنند.
وی یادآور شد: باید مناسب سازی معابر عمومی جزء فرهنگ کاری مسئولین قرار گیرد.
معاون عمرانی استانداری خراسان جنوبی با بیان اینکه باید معلولیت را به عنوان واقعیت جامعه درک کنیم، تصریح کرد: اگر اقدامات عملیاتی در مناسب سازی فضای شهری در استان انجام نشود گرفتن ستاد هماهنگی برای مناسب سازی معلولان فقط اتلاف وقت است.
مناسب سازی تنها 35 درصد فضاهای شهری استان
مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی نیز ظهر چهارشنبه در ستاد هماهنگی وپیگیری مناسب سازی استان خراسان جنوبی اظهارکرد: قانون، شهرداریها را موظف کرد که پیمانکاران در تهیه و اجرای پروژهها، مکان مناسبی را برای تردد معلولان در نظر بگیرند ولی این موضوع به خوبی رعایت نمیشود.
محمد حسن اکبری مطلق عنوان کرد:معلولیت یک موضوع جدید نیست که امروز در دایره مطالعه مباحث مهم قرار گرفته باشد بلکه معلولیت و ناتوانی پدیدهای است که با زندگی بشر گره خورده و بخش جداناپذیر زندگی افراد است اعم از افرادی که معلولیت مادرزادی دارند یا در اثر حادثه دچار معلولیت میشوند.
مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی با بیان اینکه در حال حاضر 65 درصد از فضای شهری خراسان جنوبی برای معلولان مناسب سازی نشده است، عنوان کرد: مناسبسازی معابر برای معلولان خیلی هزینهبر نیست به شرط آنکه در موقع و وقت معین خود انجام شود.
وی با بیان اینکه درحال حاضر مهمترین مشکلی که معلولان استان با آن دست و پنجه نرم می کنند حضور در عرصه های اجتماعی است، گفت: علاوه بر معلولیت، محدودیت محیطی نیز باعث شده است که این عزیزان نتوانند در جامعه بدرستی نقش ایفا کنند.
کمبود اعتبارات طرح مناسب سازی معابر عمومی را با مشکل مواجهه کرده است
اکبری مطلق با بیان اینکه بر اساس قانون توسعه پنجم باید سالانه 30 درصد معابر عمومی مناسب سازی شود، عنوان کرد: در حال حاضر کمبود اعتبارات اجرای این طرح را با مشکل مواجهه کرده است.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر بسیاری از پارک ها و معابر شهرهای استان برای تردد معلولان مناسب سازی نشده است، گفت: در حال حاضر 30 درصد جامعه ما با مشکل تردد در سطح شهر ها مواجه هستند.
مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی گفت: اصلیترین مشکلات معلولان، سالمندان و جانبازان عدم حضور در سطح جامعه است که در این راستا باید شرایطی فراهم شود که این گروه از جامعه بدون کمک دیگران در سطح شهر تردد داشته باشند.
وي اضافه مي كند: در طرحها و پروژه هاي عمراني و ساختمانها، بايستي توجه جدي به وضعيت معلولان و افراد كم توان جسمي صورت پذيرد تا اين بخش جامعه نيز بتوانند از فضاهاي عمومي شهر حداكثر استفاده را داشته باشند.
معلولان برای حضور در معابر شهر با مشکل مواجه هستند
فاطمه عباسی یکی از معلولان شهر بیرجند در گفتگو با مهر، اظهار کرد: درحال حاضر معلولان برای حضور در معابر و خیابان های سطح شهر بیرجند با مشکل مواجه هستند که نباید معلولان برای حضور در خیابانهای موجود در سطح شهربا چاله، چولهها و موانعی در این خیابانها مواجه شود.
وی نخستین شرط حضور افراد معلول در جامعه را مناسب سازی محیط شهری دانست و افزود: درحال حاضر ورود افراد معلول برای انجام فعالیت های اداری در دستگاه های اجرایی غیرممکن است.
وی با بیان اینکه برخی مواقع برای عبور از یک پیاده رو باید شاهد نگاه ترحم آمیز دیگران باشم، گفت: انتظار ما از مسئولین این است که ما را نیز به عنوان یک شهروند تلقی و حداقل امکانات رفاهی را برای ما فراهم کنند.