بیرجند رسا-خراسان جنوبی با داشتن 11 شهرستان و جمعیتی بیش از 732 هزار نفر تنها در سه شهرستان سینما دارد که نیازمند توجه مسئولان بخش دولتی به زیرساختهای فرهنگی در این استان است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی بیرجند رسا به نقل از مهر،سینما پدیدهای است که تحولی اساسی در دنیا به وجود آورد، رنگ و بوی خاصی به هنر بخشید، سینما پس از موسیقی، هنرهای ترسیمی، ورزش و حرکات نمایشی، ادبیات و هنرهای دستی و تجسمی به عنوان هنر هفتم یاد می شود، هنری که در خدمت اشاعه شش هنر دیگر قرار دارد.
این روزها حال روز سینماهای خراسان جنوبی مطلوب نیست هرچند این امر نه تنها در استان ما بلکه در سایر نقاط کشور نیز مشاهده میشود و در این بین تنها سهم سینماها، رکود نسبی تماشاگر و خالی بودن گیشهها است که این امر نیازمند توجه بیشتر دولت و البته بخش خصوصی به این بخش هنری اثرگذار است.
خراسان جنوبی به عنوان سومین استان پهناور کشور بیش از 732 هزار نفر جمعیت دارد و با جمعیت بیش از 40 هزار دانشجو یکی از دانشگاهیترین استانهای کشور نیز محسوب می شود اما در توسعه اماکن فرهنگی از جمله سینماها بی نصیب مانده و به فراموشی سپرده شده است.
تنها سه شهرستان خراسان جنوبی سینما دارد
معاون فرهنگی و هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی در گفتگو با مهر با اشاره به اینکه از 11 شهرستان استان در سه شهرستان سینما فعال است، گفت: دو سینما در مرکز استان، یک سالن سینما در قاین و یک سالن سینمایی در فردوس فعال است.
علی زمزم در پاسخ به این سوال که در زمینه احداث و راه اندازی سینما در شهرستانهای استان آیا برنامهریزی شده است، گفت: احداث سینما در شهرستانهای کم جمعیت توجیه اقتصادی ندارد.
وی به تعطیلی سینمای طبس اشاره کرد و افزود: اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان براي بهسازي يا بازسازي اين سينما اعلام آمادگی کرده است اما به دليل رويکردهاي خاص مسئولان مربوط در اين شهرستان، اين مسئله محقق نشد.
وی با بیان اینکه مالک سینمای طبس شهرداری این شهرستان است، عنوان کرد: هم اکنون این سینما بهطور کامل متروک شده و از آن تنها یک سوله بدون هیچ امکاناتی باقی مانده است.
وی با بیان اینکه مسئولان شهرستان استقبال کم مردم به سینما را علت تعطیلی این سینما اعلام کردهاند، تصریح کرد: تاسیس سینما از وظایف ارشاد نیست و بخش خصوصی باید در راستای افزایش مخاطبان و ایجاد فضاهای مناسب سینمایی در شهرستان ها اقدام کنند.
بازسازی سینما فردوسی بیرجند در انتظار اقدام مالکین
سینما فردوسی بیرجند یکی از دو سینمای فعال در مرکز استان خراسان جنوبی است که با مشکلات هم چون کمبود تماشاچی و فروش مواجه است و مالکین این سینما در زمینه بازسازی این سینما هنوز اقدامی انجام ندادهاند.
معاون فرهنگی و هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی در خصوص وضعیت بهسازی و بازسازی سینما فردوسی بیرجند گفت: مالک سینما فردوسی بیرجند سپاه پاسداران است که در زمینه بهسازی این سینما تا کنون پیگیریهای زیادی انجام شده اما هنوز اقدامی از سوی مالک آن صورت نگرفته است.
وی با بیان اینکه سینما فردوسی بیرجند با عمر بیش از چهل سال از لحاظ ساختمانی فرسوده شده و بارها به لحاظ امنیتی و ساختمانی تا مرز تعطیلی پیش رفته است، اظهارکرد: اقداماتی در زمینه بهسازی آن انجام شده و در حال حاضر فعال است.
زمزم بیان داشت: در زمینه بازسای این سینما موسسه سینما شهر اعلام آمادگی کرده که در صورت توافق مالک حاضر است تا یک سوم هزینهها را در بازسازی و تجهیز سرمایه گذاری کند.
وی عنوان کرد: در زمینه بازسازی این سینما مقرر است تا یک سوم هزینه ها را مالک، یک سوم با کمک های استانی و یک سوم را وزارت ارشاد تقبل کند.
این مسئول با اشاره به اینکه تا کنون جلسات زیادی برای پیگیری وضعیت این سینما برگزار شده است، گفت: مالک این سینما تا پای کار آمده اما هنوز اقدام اجرایی شروع نشده است.
وی بیان داشت: طرح و نقشه سینما فردوسی برای نوسازی کامل تهیه و آماده شده اما مالک کمبود منابع مالی را علت شروع به کار برای این پروژه اعلام کرده است.
سهم هر 382 شهروند یک صندلی از سینما
زمزم با بیان اینکه سرانه صندلی در سینماهای استان به ازای هر 382 نفر یک صندلی است، ادامه داد: در حال حاضر یک هزار و 913 صندلی سینمایی در استان وجود دارد.
وی به میزان فروش و اکران فیلم در سینماهای استان اشاره کرد و افزود: در سال گذشته 884 میلیون ریال از فروش بلیت عائد سینماها شده است.
وی گفت: در سال گذشته سینما بهمن بیرجند با 355 میلیون و 455 هزار ریال بالاترین میزان فروش بلیت را در سطح سینماهای استان داشته است.
وی با اشاره به اینکه در سه ماهه نخست امسال هشت فیلم در سینماهای استان اکران شده است، عنوان کرد: هشت هزار و 200 برای تماشای این فیلم ها به سینما رفتهاند که حدود 246 میلیون ریال فروش بلیت داشته اند.
جانمایی نامناسب و مستهلک بودن عامل عدم جذب مخاطب در سینماهای استان
زمزم در ادامه به دلایل کم رونقی سینماهای استان اشاره کرد و ادامه داد: جانمایی نامناسب و مستهلک بودن سینماها از علل اصلی در عدم جذب مخاطب در سینماهای استان است.
وی عنوان کرد: با گسترش شهر بیرجند نیمه جنوبی شهر با سینماها فاصله زیادی دارند و عدم وجود پارکینگ در محل فعالیت سینماها، امکان استفاده مطلوب مردم از سینما سلب شده است.
وی عدم وجود تبلیغات از سوی مسئولین سینماها، کیفی نبودن و مخاطب پسند نبودن فیلمها را از دیگر علل کم رونق بودن سینماهای استان دانست و افزود: استفاده مردم از اینترنت و ماهواره، ارائه فیلمها پس از مدت زمان کوتاه بعد از اکران در شبکه های خانگی و ورود فیلمهای غیرمجاز نیزاز دلایل استقبال کم از سینما ها است.
وی در خصوص اقدامات انجام شده در راستای کیفیسازی سینماهای استان تصریح کرد: در چند سال اخیر سیستمهای پخش فیلمها از آپارات به دیجیتال با مساعدت مؤسسه سینمایی شهر انجام شده که این مهم علاوهبر کاهش هزینههای سینماها کیفیت پخش فیلم را نیز بالا برده است.
معاون فرهنگی و هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی اضافه کرد: برگزاری جشنوارههای فیلم و طرح سینما سلام (اکران رایگان در روزهای خاص) نیم بها بودن بلیط فیلمها در روز سهشنبه و سایر ایام هفته در سکانسهای اول و دوم از جمله اقداماتی بوده که در راستای جذب مخاطب در سطح استان انجام شده است.
تبلیغات سینمایی در استان نداریم
یک شهروند بیرجندی با اشاره به مخاطب پسند نبودن فیلم ها و فضای نامناسب سینماهای استان گفت: وقتي جديدترين فيلمها را ميتوان از ويدئو کلوپها و يا از طريق سايتهاي مختلف اينترنتي با هزينه کمتر تهيه کرد چرا بايد هزينه بليت سينما، رفت و آمد و... را داد.
رضا محمدی عنوان کرد: ساختمان قدیمی سینما، صندلیهای فرسوده، نبود جذابیت از جمله دلایل است که رغبت برای سینما رفت را کم کرده است.
علی خسروی دیگر شهروند بیرجندی با اشاره به اینکه در استان و در شهرستان بیرجند بهعنوان مرکز استان متاسفانه تبلیغات مناسبی برای سینماها نداریم تصریح کرد: سینماهای بیرجند در مکانهای مناسبی تعبیه نشده اند وبرای پیدا کردن یک جای پارک باید چندین بار عرض خیابان را طی کنیم.
از بخش خصوصی در حوزه سینمایی حمایت نمی شود
مدير سينما فردوسي بيرجند در گفتگو با مهر، با بیان اینکه از بخش خصوصی حمایت نمیشود، اظهارکرد: سینما فردوسی بیرجند بهعنوان یکی از قدیمیترین سینماهای استان هر روز شرایط سخت تری را دارد.
مجتبی تخم کار با بیان اینکه استقبال از سينماها تا اواسط دهه 80 خوب بود طوري که ظرفيت سالنها تکميل ميشد، تصریح کرد: بعد از دهه 80 شرايط خوب نيست و بيشتر صندلي هاي سينما خالي است.
وی با بیان اینکه در روز سینما که فروش بلیت به صورت نیمه بها بود در هر سئانس حدود 70 نفر به سينما آمدند، افزود: در زوهای عادی در بهترین حالت حدود 40 تماشاچی داریم و در برخی روزها حتی پنج مخاطب را داشتهایم.
کار در سينما صرفه اقتصادي ندارد
مدیر سینما بهمن نیز با بیان اینکه وضعیت سینما در استان خراسان جنوبی به لحاظ مخاطب زیاد مطلوب نیست، بیان داشت: جذب مخاطب در سینماهای استان حتی در روز 21 شهرور که به نام روز سینما نامگذاری شده بود و بلیت آن به صورت نیمه بها بود مطابق با انتظار نبود.
حسین واحدی عنوان کرد: با تلاش های انجام شده و اطلاع رسانی و به روز بودن فیلم ها و سیستم نمایش فیلم انتظار بیشتر از این را در استان داشتیم.
وی با بیان اینکه در روز سینما حتی همان سئانس هاي معمولي روزانه هم صد در صد تکميل نشد، گفت: در زمینه جذب مخاطب که بخشی مربوط به فیلم ها با کیفیت بالاست و در بخشی دیگر نیاز است تا مسئولین فرهنگی رفاهی سازمان ها و نهادها تلاش و همکاری کنند.
وی با بیان اینکه درجه سینما بهمن درجه یک است و بلیت آن پنج هزار تومان تعیین شده است، گفت: با پیگیری های انجام شده به دلیل استقبال کم مردم هزینه بلیت این سینما در استان به سه هزار تومان کاهش یافته است.
واحدی با بیان اینکه در استان حتی سازمانها و ادارات با سینما قهره کرده اند، گفت: براي ايجاد تعامل با مسئولان اداره ها و سازمان ها از طريق نامه و اطلاعيه تلاش هاي زيادي انجام شد تا براي تمام اقشار تسهيلاتي فراهم شود اما تعداد کمي استقبال کردند.
وی با بیان اینکه کار در سینماهای استان صرفه اقتصادی ندارد؛ بیان داشت: باید مردم را با سینما آشتی دهیم و در این زمینه نیازمند همکاری و تلاش تمامی مسولان در حوزه فرهنگ هستیم.
مدیر سینما بهمن بیرجند با تاکيد بر اين که اگر همراهي مسئولان فرهنگي استان با سينماها نباشد وضعيت سينما تغييري نمي کند، بیان کرد: مسئولان استاني سينماها در زمينه کمبود امکانات کمک کنند.