کدخبر: ۳٤۲٤۸
۰۳ مهر ۱۳۹۳ ساعت ۱۳:٤۸
چاپ

اقتصاد 7 روزه

ورود نخستین ایرباس پهن پیکر به فرودگاه امام/دریافت کارمزد از دستگاه‌های کارت خوان

ورود نخستین ایرباس پهن پیکر به فرودگاه امام/دریافت کارمزد از دستگاه‌های کارت خوان

بیرجند رسا- ورود نخستین ایرباس پهن پیکر به فرودگاه امام خمینی (ره)، افزایش خودسرانه قیمت نان در برخی نانوایی‌ها، دریافت کارمزد از دستگاه‌های کارتخوان، فعالیت چراغ خاموش ایرلاین اوکراینی در ایران، افزایش مصرف بنزین در روزهای پایانی تابستان از جمله خبرهای مهم اقتصادی در هفته اخیر بودند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی بیرجند رسا به نقل از مهر،در هفته ای که گذشت موضوع دریافت کارمزد از دستگاه های کارت خوان به یکی از پربحث ترین اخبار اقتصادی تبدیل شد. بر اساس سیاست جدیدی که نظام بانکی کشور و در راس آن بانک مرکزی برنامه ریزی کرده است، مقرر شده که از ابتدای آبانماه امسال از پذیرنده های دستگاه های کارت خوان فروشگاهی در قبال هر تراکنش کارمزد کسر شود.

طرح دریافت کارمزد از دارندگان پایانه‌های فروشگاهی منتظر تصمیم شورای پول و اعتبار است، این در حالی است که با وجود یک ماه مانده با اجرای طرح، اعتراضات دارندگان دستگاه‌های کارت‌خوان آغاز شده است.

براساس آخرین برآوردهای بانک مرکزی مبلغ کارمزدی که از ابتدای آبان ماه از دستگاه های پایانه فروشگاهی بابت هر تراکنش از دارندگان کارت خوان ها اخذ خواهد شد، حدود 100 تا 120 تومان خواهد بود که البته این مبلغ درصدی از رقم فروش نیست و به میزان تراکنش بستگی دارد. 

هزینه‌ محاسبه شده بانک مرکزی برای هر تراکنش بین 200 تا 250 تومان است که تصمیم بر این شده است که حدود 50 درصد از این هزینه‌ در قالب کارمزد پوشش داده شود.

مسئولان بانک مرکزی تاکید کرده اند که مبلغی که کسر می شود متوجه شهروندان نخواهد بود، بلکه حدود دو میلیون واحد صنفی که از پایانه های فروش استفاده می کنند را در بر خواهد گرفت. بررسی ها نشان می دهد که در خردادماه امسال مجموع تعداد تراکنش های "شاپرک" شامل 12 شرکت ارائه دهنده خدمات در کلیه بخش ها در کل کشور 577.069.486 تراکنش بوده است.

طبق آخرین آمار ارائه شده از سوی بانک مرکزی، در خردادماه امسال تعداد تراکنش های پایانه های فروش در سراسر کشور بیش از 429.946.777 میلیون بوده است. از این تعداد 294.703.826 تراکنش مربوط به خرید، 87.553.139 تراکنش مربوط به مانده گیری و حدود 47.689.812 تراکنش نیز پرداخت قبض و خرید شارژ بوده است.

این در حالی است که مطمئنا تعداد تراکنش های پایان سال و شهریورماه که نزدیک به فصل آغاز مدارس است، به چند برابر افزایش می یابد. با این وجود اگر تعداد تراکنش های خردادماه را ملاک قرار دهیم و با این حساب اگر بابت هر تراکنش دریافت مبلغ 100 تومان در شورای پول و اعتبار به تصویب نهایی برسد، درآمد حاصل از کارمزدگیری بابت هر تراکنش پایانه های فروش در هر ماه حدود 57.700.000.000  تومان و سالیانه 692.400.000.000 تومان خواهد بود.

همچنین اگر رقم کارمزد 120 تومانی تصویب شود، درآمد ماهیانه 69.240.000.000 تومان و سالیانه 830.880.000.000 تومان خواهد بود.

ورود نخستین ایرباس پهن پیکر به فرودگاه امام

برای نخستین بار هواپیمای پهن پیکر ایرباس 380 در 30 سپتامبر برابر با 8 مهرماه امسال در فرودگاه امام خمینی با حدود 525 مسافر به زمین می‌نشیند. این هواپیما که در دوطبقه ساخته شده در سه کلاس FIRST، BuISNESS و ECONOMY مسافر می‌پذیرد.

براین اساس این هواپیما که مربوط به شرکت هواپیمایی امارات است تاکنون به دو مقصد پروازی جده و کویت پرواز داشته و فرودگاه امام خمینی به دلیل حجم بالای مسافرت‌ها میان دبی و تهران به عنوان سومین مقصد پروازی این هواپیما انتخاب شده است.

البته ایرباس پهن پیکر 380 به دلیل شرایط خاص فنی و ابعاد به تجهیزات خاصی برای نشست و برخاست در فرودگاه ها نیاز دارد که وجود این توان فنی بالا در فرودگاه امام موجب تقاضای این ایرلاین برای پرواز ایرباس 380 به ایران شده است.

سخنگوی فرودگاه امام خمینی (ره) در گفتگو با مهر با بیان اینکه از ماه‌ها پیش جلسات متعددی با این ایرلاین برای پرواز A380 شده است، گفت: تعداد بالای پروازهای بین المللی ایرانیان موجب شده که این شرکت هواپیمایی تمایل به جابجایی حجم بیشتری از مسافران داشته باشد به همین منظور این ایرباس برای پرواز به ایران انتخاب شده است.

وی با بیان اینکه خوشبختانه توان فنی بالایی در  فرودگاه امام (ره) وجود دارد، بیان کرد: تمامی پروازهای فرودگاه با برنامه ریزی‌های قبلی انجام می‌شود و نشست و برخاست A380 نمی تواند خللی در کار فرودگاه بوجود بیاورد.

علی کاشانی افزود: ظرفیت مسافری این هواپیما برای پرواز به ایران تکمیل شده و بطور حتم در بازگشت از ایران هم تمامی بلیت های این پرواز فروخته شده است که یکی از دلایل پرواز این هواپیما به ایران است.

براساس این گزارش ایرباس 380 بزرگترین هواپیمای مسافربری جهان است که با گنجایش 555 نفر در سه کلاس و 840 نفر در یک کلاس و با بردی معادل هشت هزار ناتیکال مایل بدون توقف، برای نخستین بار در آوریل ۲۰۰۵ به پرواز در آمد. این هواپیما در سال 2002 وارد مرحله تولید شد و تولید اولین نمونه تجاری هواپیمای ایرباس A380 از ماه مه سال 2004 آغاز شده است. گفتنی است؛ قیمت تخمینی این هواپیما در سال 2006، 296 تا 316 میلیون دلار بوده است.  

تکمیل کریدور شمال - جنوب با همکاری آذربایجان

همکاری ایران و آذربایجان در بخش حمل و نقل وارد فاز جدیدی می‌شود و بر این اساس دو کشور برای توسعه کریدور شمال به جنوب و اتصال ریلی بین ایران، آذربایجان و روسیه با یکدیگر همکاری می‌کنند.

در حال حاضر یکی از مسیرهای مهم ریلی ایران که تکمیل کننده کریدور شمال - جنوب است از قزوین شروع شده و پس از عبور از رشت و انزلی به آستارا در مرز کشور آذربایجان می‌رسد که در حال حاضر مسیر ریلی قزوین - رشت تکمیل نشده و در مرحله زیرسازی است. همچنین ادامه این مسیر از رشت به سمت آستارا هم در مراحل اولیه است و مطابق با دیداری که میان مدیرعامل راه آهن ایران با روسای روسیه و آذربایجان انجام شد، ساخت این مسیر به روس ها واگذار می‌شود.

بنابر اعلام شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل، طرح راه آهن قزوین - رشت بطول 165 كيلومتر، بصـورت يـك خطه، بـا سرعـت طـرح 160 کیلومتر بر ساعت برای بخش مسافري و 120 کیلومتر بر ساعت  براي باري، از ايستگاه سياه چشمه در قزوين شروع و با عبور از روستاهاي كوهين و شيرين سو در محدوده شهرهاي لوشان، منجيل، رودبار، رستم آباد و امامزاده هاشم، ادامه مسير داده و به ايستگاه رشت مي‌رسد.

در مجموع مسیر ریلی قزوین - رشت - آستارا 369 کیلومتر طول دارد که 11 ایستگاه برای آن در نظرگرفته شده است و در این مسیر 22 کیلومتر تونل و حدود 17 کیلومتر پل ساخته شده که به همین دلیل از پروژه‌های پیچیده ریلی به شمار می‌رود.

در حال حاضر زیرسازی این پروژه در مسیر قزوین - رشت به حدود 85 درصد رسیده و ریل گذاری در 30 کیلومتر از مسیر هم انجام شده است. احمد صادقی مدیرعامل پیشین شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل در سال 91 اعتبار مورد نیاز برای تکمیل این خط آهن را یک هزار میلیارد تومان اعلام کرده و گفت بود: براساس برنامه زمان‌بندی باید در سال 92 پروژه راه‌آهن قزوین‌-رشت را به اتمام می‌رساندیم.

در واقع قرار بود این پروژه 4 ساله و تاپایان سال 92 به اتمام برسد اما کمبود اعتبارات منجر به طولانی شدن پروژه شد و در حال حاضر هم دولت به دنبال تامین منابع مالی برای پروژه های عمرانی نیمه تمام است تا هرچه زودتر این پروژه ها به سرانجام برسد.

فعالیت چراغ خاموش ایرلاین اوکراینی در ایران

از حدود سه ماه پیش یک ایرلاین اوکراینی بصورت چراغ خاموش از سازمان هواپیمایی مجوز پرواز گرفته است و به دلیل قیمت مناسب با استقبال زیادی از سوی مسافران ایرانی روبرو شده است. در واقع نرخ بلیت‌های این ایرلاین از شرکت‌های داخلی ارزان تر است به همین جهت بخشی از مسافران که به دنبال بلیت ارزان هستند از این ایرلاین استفاده می‌کنند.

این در حالی است که برخی از ایرلاین‌های داخلی که به مقاصد مختلف از جمله اروپا پرواز دارند با قیمت‌های بالایی بلیت می فروشند که موجب شده تعداد زیادی از مسافران ایرانی به سمت دیگر ایرلاین‌های خارجی سوق پیدا کنند و تنها در زمان اجبار به ایرلاین های داخلی روی بیاورند.

تحریم‌های یک جانبه علیه صنعت هوایی و ناتوانی ایرلاین‌ها برای پروازهای مختلف، موجب شده که انحصار برخی از پروازها در اختیار یک یا دو شرکت هوایی باشد به همین جهت نرخ‌ها هم با نظر این ایرلاین‌ها تعیین می‌شود بنابراین قیمت‌ها برای بخشی از مسافران به خصوص دانشجویان بسیار بالا است.

براین اساس، در زمان‌هایی که به اصطلاح به آن "های سیزن" می گویند و تعداد سفرها به اوج خود می‌رسد، نرخ بلیت ایرلاین‌های ایرانی بسیار بالاتر می‌روند. بطوریکه از توان اقتصادی اغلب دانشجویان خارج است به همین جهت با ورود ایرلاین‌های خارجی که قیمت پایین تری دارند، بازار در اختیار آنها قرار می‌گیرد.

هرچند که به دلیل برخی پروازهای مستقیم، بازهم تقاضا برای ایرلاین‌های ایرانی بالا است اما به نظر می‌رسد که ادامه این روند می‌تواند بخش بزرگی از بازار پروازهای هوایی را در اختیار ایرلاین‌های خارجی قرار دهد و باوجودیکه ایرلاین‌های خارجی پرواز مستقیم به مقصد ندارند و باید یکبار در کشور خود فرود بیایند و دوباره پرواز کنند اما بازهم تقاضا برای این پروازها وجود دارد.

بررسی نرخ بلیت‌ها نشان می دهد که ایرلاین های خارجی که حتی جزو برترین ایرلاین های دنیا هستند به نسبت خدماتی که ارایه می‌دهند، قیمت مناسب تری از ایرلاین‌های ایرانی دارند که حجم بالای تقاضای مسافران ایرانی در این پروازها هم نشانگر همین موضوع است.

این در حالی است که خدمات و امکاناتی که در این پروازها به مسافران ارایه می‌شود بسیار بالاتر از ایرلاین‌های ایرانی است بطوریکه تعدادی از پروازهای ایرانی حتی امکاناتی برای نگهداری دارو ندارند. یکی از مسافران پرواز میلان - تهران در این باره به خبرنگار مهر، گفت: وقتی که از مهماندار تقاضا کردم تا بسته‌های دارویی ام را داخل فریرز مخصوص قرار دهد گفت که چنین امکاناتی در هواپیما ندارند.

وی افزود: این داروها حتما باید داخل فریزر نگهداری می‌شد اما این ایرلاین ایرانی چنین امکاناتی را برای پرواز فراهم نکرده بود و من که اجبار برای حمل این بسته ها داشتم، به ناچار از یخ‌های قالبی استفاده کردم.

این مسافر با بیان اینکه در این پرواز بیشتر از تعداد صندلی‌ها بلیت فروخته شده بود، گفت: البته فروش بلیت بیش از صندلی در همه پروازها انجام می‌شود اما نباید در های سیزن که تعداد مسافر بالا است و تمامی دانشجویان در حال بازگشت به ایران هستند، بلیت اضافه فروخت. این موضوع موجب شده بود که تعداد زیادی از مسافران صندلی کافی برای نشستن نداشته باشند و در نهایت هم نمی‌دانیم آنها را کجا فرستادند.

براساس این گزارش، نرخ‌های متناسب با شرایط اقتصادی مسافران، تعداد زیاد مقاصد پروازی و امکانات مناسب از جمله مزایایی است که ایرلاین‌های خارجی از آن بهره می‌برند و بخش زیادی از مسافران هم از آن استقبال می‌کنند. گرچه در پروازهایی با قیمت پایین، خدماتی مانند کترینگ از پرواز حذف می‌شود اما بخش زیادی از مسافران ترجیح می دهند این آیتم از بلیت آنها حذف شده و به جای آن، نرخ کمتری را بپردازند.

تسویه بخشی از بدهی گروه آریا با طلبکاران بانکی

عبدالناصر همتی مدیرعامل بانک ملی گفت: به‌دنبال پیگیری وصول مطالبات بانک ملی از گروه‌ آریا و بر اساس اقدامات قضایی صورت گرفته و بر مبنای توافق اولیه در محل دادستانی عمومی انقلاب تهران 68 درصد سهام گروه ملی فولاد ایران به بانک‌های ملی، سپه و رفاه واگذار شد.

مدیرعامل بانک ملی افزود: در این جلسه مطالبات بانک‌های ملی، سپه و رفاه موضوع حکم کیفری در پرونده فساد کلان اقتصادی با حضور مدیران بانک‌های طلبکار، صاحبان امضای شرکت سرمایه‌گذاری مه‌آفرید و معاون اجرای احکام دادستان تهران برگزار و توافق شد به‌نسبت مطالبات، 63 درصد از سهام گروه ملی فولاد ایران به بانک ملی، 4 درصد بانک سپه و 2 درصد به بانک رفاه بابت بخشی از رد دیون موضوع حکم کیفری پرونده گروه آریا واگذار شود.

وی با تاکید بر اینکه بر این اساس در صورت انتقال قطعی سهم بانک ملی حدود هزار میلیارد تومان از اصل بدهی گروه آریا به بانک ملی وصول می‌شود، افزود: بر اساس مفاد صورت‌جلسه در صورت عدم اجرای متن صورت‌جلسه توسط انتقال‌دهندگان سهام، معاونت اجرای احکام دادستانی نسبت به اجرای حکم کیفری در باب رد مال برابر ضوابط اجرای احکام اقدام می‌کند.

رکوردهای تازه بنزینی در روزهای پایانی تابستان

در روزهای پایانی فصل تابستانی و اوج گیری مسافرت های برون شهری متوسط مصرف بنزین ایران یک بار دیگر رکورد زد تا عملا افزایش قیمت این فرآورده استراتژیک نفتی با اجرای فاز دوم قانون هدفمندی یارانه ها هم منجر به توقف رشد مصرف بنزین در کشور نشود.

آمارهای رسمی منتشر شده توسط شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی نشان می دهد متوسط مصرف بنزین کشور در سه روز پایانی هفته گذشته (منتهی به 28 شهریور) به 85 میلیون لیتر در روز افزایش یافته است.

از این رو در سه روز پایانی هفته گذشته در مجموع بیش از 255 میلیون لیتر بنزین در کشور مصرف شده است که متوسط مصرف بنزین در این سه روز در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته روزانه بالغ بر هشت میلیون لیتر افزایش یافته است.

بیشترین میزان مصرف در سه روز پایانی هفته گذشته با 80میلیون و 300 هزار لیتر به روز پنجشنبه ( 27 شهریورماه) مربوط می شود، در روزهای چهارشنبه 26 شهریور و جمعه 28 شهریور نیز به ترتیب 77.2 میلیون لیتر و 67.6 میلیون لیتر بنزین مصرف شد.

از سوی دیگر آمارهای کلی ارائه شده توسط مسئولان شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران نشان می دهد که جهش متوسط مصرف بنزین تنها در سه روز پایانی هفته گذشته به وقوع نپیوسته است و از ابتدای سال جاری تاکنون مصرف بنزین رشدی نزدیک به سه درصدی را تجربه کرده است.

بر این اساس مصرف بنزین کل کشور در 181 روز نخست امسال با حدود سه درصد رشد نسبت به مدت مشابه سال قبل، به بیش از 12.7 میلیارد لیتر (میانگین 70.3 میلیون لیتر در روز) رسید.

حسین آقایان مدیر تامین و توزیع شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی با بیان اینکه در طول 6 ماهه نخست سال جاری در مجموع روزانه بیش از70 میلیون لیتر بنزین در کشور مصرف شده است، گفت: این در حالی است که در مدت مشابه سال گذشته حدود 68.5 میلیون لیتر بنزین در کشور مصرف شده است.پ

مصرف بنزین در حالی در طول نیمه نخست سال جاری و با وجود عرضه بنزین 1000 تومانی افزایش یافته است که حجم واردات این فرآورده پرطرفدار نفتی به کمتر از نصف کاهش یافته است.

مطابق با برآوردهای انجام گرفته در شرکت ملی پالایش و پخش نفتی قرار بود در طول سال جاری به طور متوسط روزانه 10 میلیون لیتر بنزین وارد کشور شود اما با وجود جهش مصرف، حجم واردات به کمتر از پنج میلیون لیتر در روز رسیده است.

عباس کاظمی معاون وزیر نفت در گفتگو ب مهر یکی از دلایل کاهش حجم واردات بنزین را تکمیل طرح‌های جدید بنزین سازی در پالایشگاه‌های نفت اعلام کرد و گفت: با بهره برداری از طرح‌های بنزین سازی در پالایشگاه های نفت اصفهان، آبادان و بندرعباس ظرفیت تولید بنزین ایرتن از مرز 70 میلیون لیتر در روز عبور می کند.

مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران همچنین با اشاره به پیشرفت 75 درصدی طرح پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس، تاکید کرده است: فاز نخست این طرح سال آینده به بهره برداری می‌رسد که منجر به خودکفایی کشور از واردات بنزین خواهد شد.

راه‌اندازی بزرگترین مجتمع بنزین‌ساز نصف جهان

عباس کاظمی مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران در گفتگو با مهر با بیان اینکه آخرین مراحل تولید و تامین کاتالیست بنزین سازی مجتمع بنزینی پالایشگاه نفت اصفهان در حال انجام است، گفت: پیش بینی می‌شود تا پایان مهر ماه عملیات بارگذاری کاتالیست در این مجتمع بنزین سازی انجام شود.

معاون وزیر نفت با تاکید بر اینکه از پائیز سال جاری تولید بنزین با استاندارد یورو چهار اتحادیه اروپا در پالایشگاه اصفهان آغاز خواهد شد، تصریح کرد: از این رو با آغاز تولید بنزین اروپایی، عرضه و توزیع بنزین با استاندارد یورو چهار در کلانشهر اصفهان و سایر شهرهای بزرگ این استان آغاز خواهد شد.

این مقام مسئول با اشاره به آماده سازی خطوط لوله و انبارهای نفت اصفهان برای عرضه و توزیع بنزین با استاندارد یورو چهار، بیان کرد: هم اکنون برای نخستین بار به صورت آزمایشی این کاتالیست واحدهای بنزین سازی پالایشگاه نفت اصفهان در داخل و توسط متخصصان ایرانی طراحی و تولید می شود.

کاظمی پیش از این در گفتگو با مهر با اشاره به تحریم تحویل برخی از کاتالیست‌های بنزینی توسط شرکت UOP آمریکا برای تکمیل طرح بنزین سازی پالایشگاه اصفهان، بیان کرده بود: با توجه به تحریم‌های اعمال شده با مشارکت سازندگان داخلی تولید این کاتالیست بنزینی در داخل کشور آغاز شده است. با بهره برداری از طرح بنزین سازی پالایشگاه نفت اصفهان با ظرفیت تولید روزانه بیش از سه میلیون لیتر بنزین با استاندارد یورو 4 فراهم می‌شود.

افزایش خودسرانه قیمت نان در برخی نانوایی‌ها

بمحمد شریعتمداری، معاون اجرایی رئیس جمهور طی روزهای گذشته به صراحت از تصمیم دولت برای اصلاح قیمت نان خبرداد و البته اعلام کرده است که افزایش قیمت نان به صورت جزئی و بدون اینکه مردم تحت فشار قرار گیرند، صورت خواهد گرفت. او دلیل این تصمیم دولت را نیز بی کیفیت بودن نان و عدم رضایت نانوا و مردم از شیوه پخت نان و البته قیمت طرف عرضه بوده است.

این گفته شریعتمداری در حالی مطرح شده است که او البته اقدام دولت گذشته مبنی بر واقعی کردن قیمت نان را نیز مورد ستایش قرار داده و گفته که این تصمیم توانسته تا حدودی کیفیت نان را افزایش دهد، اما به دلیل اینکه هنوز قیمت به میزان واقعی خود نرسیده و دولت مجبور است یارانه بپردازد، نه رضایت مشتری در پی است و نه رضایت نانوا، چراکه هر دو به نوعی طرف ناراضی وضعیت فعلی نان به شمار می روند که تنها در دو موضع متفاوت قرار گرفته اند.

در عین حال، علی قنبری، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت که به تازگی منصوب شده است نیز خبر از تصمیم جدی دولت برای واقعی کردن قیمت نان داده و اعلام کرده است که دولت در نیمه دوم سال جاری قیمت را افزایش خواهد داد، اما او هم همانند معاون اجرایی رئیس جمهور که به نوعی متولی تغییر قیمت نان شده است، بر این نکته اصرار دارد که افزایش قیمت جزئی خواهد بود.

این اظهارنظرها برای تغییرات قیمتی در حالی صورت می گیرد که نانوایی هایی در سطح شهر، به صورت خودسرانه و به بهانه های مختلف، قیمت انواع نان را افزایش داده و زمانی هم که با اعتراض مشتریان مواجه می شوند، با این جمله که کیفیت آرد مرغوب تر است و درصد تداخل آرد دولتی و آزاد به نفع آرد آزاد و کیفی سنگینی می کند، این افزایش قیمت را توجیه می کنند.

برخی دیگر نیز در سایه نبود نظارت ها، اقدام به افزایش قیمت خودسرانه کرده و به مشتریان خود اعلام می کنند که دولت تصمیم گرفته که قیمت نان را افزایش دهد، در حالیکه هیچ یک از این نانوایی ها، قیمت های مصوب دولت را در مقابل چشم مشتریان خود قرار نمی دهند و تنها به این جمله بسنده می کنند که همه چیز گران شده است و نان نیز گران شده است. این در شرایطی است که مردم هم اغلب با این عنوان که همه چیز گران شده است، از کنار این موضوع ساده می گذرند.

گزارش میدانی مهر از برخی نانوایی های سطح شهر نیز حکایت از آن دارد که برخی نانوایی ها، اقدام به افزایش خودسرانه قیمت نان کرده اند و برخی دیگر نیز اگرچه قیمت را تغییر نداده اند، اما وزن چانه نان را به شدت کاهش داده به نحوی که ضخامت برخی نان های سنگک، بسیار کم شده و به گفته برخی مردم، به سمت نان لواش پیش رفته است.

از سوی دیگر، برخی نانوایان، قیمت هر نان را در حدود 100 تا 150 تومان افزایش داده اند که البته این افزایش قیمت بیشتر در نان های سنگک و بربری محسوس است. به نحوی که یک قرص نان سنگک که در گذشته 700 تومان بوده است، اکنون به قیمت 800 تومان عرضه می شود، این در حالی است که نان کنجدی نیز که قیمت 800 تومانی داشته است، اکنون از سوی برخی نانوایان 1000 تومان هم عرضه می شود.

نان بربری نیز که تا پیش از این 600 تومان عرضه می شده است، اکنون به قیمت 700 تومان عرضه می شود، این در حالی است که برخی بربری فروشان هم اندکی کنجد به نان اضافه کرده و آن را به قیمت گرانتر به مشتریان می فروشند، در حالیکه میزان کنجدی که اضافه می شود، به اندازه صد تومان افزایش قیمت، ارزش ندارد.

اما شاید بیشتر از آنچه که افزایش قیمت نان در دید مشتریان محسوس باشد، کم شدن وزن چانه ها که به نوعی گرانفروشی هم هست، به چشم می خورد و نظارتی هم در این زمینه صورت نمی گیرد.

کیفیت میوه‌های تابستانی در سراشیبی سقوط

قیمت میوه های پاییزی امسال اگرچه نسبت به سال گذشته بالاتر است، اما تفاوت قیمتی که با توجه به نوبرانه بودن در مقایسه با میوه های تابستانی دارد، یکی از عواملی است که مردم را به خرید تشویق می کند، البته کیفیت این میوه ها نیز اگرچه هنوز به طور کامل وارد بازار نشده و نرسیده اند، اما بالا است و حد قابل قبولی دارد.

میوه فروشی ها نیز البته سعی می کنند که همچنان بازار میوه های پاییزی و تابستانی را با هم مدیریت کنند و به نحوی در قیمت گذاری اقدام نمایند که هم میوه های پاییزی خریدار داشته باشد و هم میوه های تابستانی جایگاه خود را حفظ کند؛ به همین دلیل تفاوت قیمت میوه های پاییزی و تابستانی چندان زیاد نیست؛ با این تفاوت که لیموشیرین، پرتقال و نارنگی میوه های نوبرانه هستند و هلو، شلیل، گلابی و انگور میوه هایی هستند که حداقل 4 ماه است مهمان سبدهای خرید مردم هستند.

در عین حال، مشتری برای خرید خربزه و طالبی به شدت کاهش یافته و به دلیل اینکه این میوه ها به نوعی در فصل پاییز حساسیت زا هستند، مردم خرید آن را کاهش داده اند و اگر به پیشخوان مغازه ها هم دقت کنیم، به خوبی می توانیم ببینیم که تعداد خربزه و طالبی که فروشندگان در مغازه خود حفظ کرده اند، نسبت به هفته های گذشته به شدت کاهش یافته است.

در این میان وانت بارهایی که میوه را به صورت سیار عرضه می کنند نیز تلاش می کنند تا تبلیغات میوه های زمستانی را داشته باشند و کمتر از خربزه و طالبی صحبت به میان آورند چراکه می دانند این دو میوه در حال از دست دادن مشتریان خود است و قاعدتا نمی تواند گزینه جذابی برای جلب مشتری باشد.

به هرحال بازار میوه های پاییزی اکنون ثبات نسبی دارد و مردم هم استقبال خوبی از آن نشان داده اند، البته هنوز پرتقال و نارنگی به اندازه لیموشیرین در بازار وفور ندارد و بیشتر لیموشیرین است که امسال خودنمایی می کند و سهم بیشتری از فضای مغازه های میوه فروشی را به خود اختصاص داده است.

هم اکنون هر کیلوگرم انگور بیدانه سفید 3100 تومان، انگور بیدانه قرمز 3500 تومان، پسته تازه 16 هزار تومان، آلو 4100 تومان، انار 2500 تومان، انبه 6300 تومان، انجیر سیاه 3000 تومان و انجیر زرد 4500 تومان در میادین میوه و تره بار به فروش می رسد.

در عین حال قیمت هر کیلوگرم خربزه 850 تومان، خیار 2500 تومان، سیب گلاب 3000 تومان، سیب دو رنگ 2500 تومان، لیموشیرین 2300 تومان، موز 3800 تومان، هلو انجیری 4300 تومان، هلو هسته جدا 3900 تومان، شلیل 4500 تومان، طالبی 1200 تومان، گریپ فروت 2200 تومان و گلابی 5200 تومان در میادین میوه و تره بار است.

از سوی دیگر، نارنگی و سیب قرمز هنوز در میادین میوه و تره بار عرضه نمی شود و در مغازه های سطح شهر، وفور بیشتری دارد، بر این اساس قیمت هر کیلوگرم نارنگی در مغازه های سطح شهر از 4500 تومان تا 6800 تومان متغیر است. همچنین هر کیلوگرم سیب قرمز دماوند نیز در مغازه های سطح شهر از 3800 تومان تا 7500 تومان به فروش می رسد.

بیکاری زنان 2 برابر مردان شد

بالاترین میزان زنان جوینده کار در ایران در گروه سنی زیر 30 سال قرار دارند و این موضوع به این معنی است که درصد قابل توجهی از زنان متقاضی کار کشور، احتمالا دارای تحصیلات دانشگاهی بوده و از اینرو نگاه جدی تری نسبت به حضور در بازار کار دارند.

طبق گزارش مرکز آمار ایران، نرخ بیکاری زنان 15 تا 24 ساله در فاصله سال های 84 تا بهار 93 افزایش یافته و از 32.6 درصد به 43.4 درصد رسیده است؛ بنابراین در یک دوره 8 ساله نرخ بیکاری زنان جوینده کار کشور به میزان 10.8 درصد افزایش یافته است.

در سال 84 تعداد زنان جویای کار 15 تا 24 ساله کشور 451 هزار و 720 نفر بود که این تعداد در بهار سال جاری به 223 هزار و 844 نفر رسید. ادامه بیکاری بخش قابل توجهی از زنان جویای کار در 8 سال گذشته باعث شده تا سن جویندگان کار در این بخش به حدود 30 سال نیز برسد؛ از اینرو تعداد بیکاران زن بهار امسال در گروه سنی 15 تا 29 ساله کشور 537 هزار و 718 نفر بوده است.

از نکات حائز اهمیت درباره بیکاری زنان در سال های اخیر علاوه بر بالا بودن نرخ بیکاری در این گروه از جویندگان کار کشور، این است که از کل 774 هزار و 828 زن جویای کار کشور در سال 92، به میزان 562 هزار و 924 نفر زیر 30 سال بوده اند.

همچنین از دیگر نکات حائز اهمیت این است که تمایل زنان به اضافه کاری در سال 92 نسبت به دوره 8 سال قبل از آن کاهش یافته و از 17.6 درصد به 15.3 درصد رسیده است. در کنار این، سهم اشتغال زنان در دو بخش کشاورزی و صنعت در سال 92 نسبت به سال 84 کاهش یافته و تنها در بخش خدمات، اندکی افزایش مشاهده می شود.

آمارها حاکی از آن است که امکان اشتغال به کار زنان در ایران نسبت به مردان تا 50 درصد کمتر است به نحوی که نرخ بیکاری مردان مردان 15 تا 24 ساله در بهار امسال 21 درصد و نرخ بیکاری زنان در همین گروه سنی 43.4 درصد بوده که حاکی از بیکاری 2 برابری زنان نسبت به مردان است.

فاصله نرخ بیکاری زنان و مردان گروه سنی 15 تا 24 ساله کشور در سال 84 نسبت به سال 92 کمتر بوده که این موضوع نشان دهنده سخت تر شدن جستجوی شغل توسط زنان است. تفاوت نرخ بیکاری مردان و زنان در سال 84 به میزان 12.2 درصد بوده که این تفاوت در بهار سال جاری به 22.4 درصد رسیده است.

افت شدید ذخیره آب در سدهای شرق تهران

خسرو ارتقایی مدیرعامل آب منطقه ای تهران با اعلام اینکه سدهای شرق تهران فقط 50 میلیون مترمکعب آب دارند گفت: در حال حاضر، سد لار 30 میلیون مترمکعب و لتیان 45 میلیون مترمکعب آب دارد که از این میزان 27 میلیون مترمکعب قابل استفاده نیست.

مدیرعامل آب منطقه‌ای تهران با بیان اینکه با کاهش برداشت از سدها درصدد افزایش مدت بهره‌برداری هستیم افزود: باید میزان ورودی و خروجی آب را به هم نزدیک کنیم تا چند روز بیشتر آب داشته باشیم.

ارتقایی ادامه داد: به‌ دلیل شرایط ویژه سد لار و همچنین وجود 5 مترمکعب فرار آب، انتقال آب از این سد را از 5 مترمکعب به 2.8 مترمکعب کاهش داده‌ایم. وی با بیان اینکه عمق فرار آب سد لار بسیار بالا است و آب‌ بندی سطحی در کف دریاچه هم اقتصادی نیست گفت: آخرین تصمیم این است تا با جمع‌ آوری آب از چشمه‌ های پایین‌ دست و محل‌ های فرار آب، تونلی به‌ طول 29 کیلومتر از سد لار به سد لتیان اجرا شود تا بخشی از فرار آب این سد معادل 170 میلیون مترمکعب را به لتیان منتقل کند.

وی افزود: برای این طرح حدود 800 میلیارد تومان اعتبار نیاز است که با اجرای آن، انتقال آب از حوزه لار به سمت تهران دو برابر می‌شود.

نظرات

نظرات شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.