بیرجندرسا- استعمال عطر برای زن و مرد فی نفسه مانعی ندارد و تنها حکم حرمت آن شامل موردی میشود که استعمال عطر توسط زن تعمداً برای نامحرم باشد و یا جلب توجه کند
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی بیرجندرسا به نقل از شاخه طوبی, در تاکسی نشسته بودم که چند متر جلوتر خانمی با وضعیت نه چندان خوب سوار شد، در آن لحظه بوی عطر او تمام فضا را پر کرد و طوری که من زن بودم پیش خودم گفتم چه عطر خوش بویی زده و بعد از آن بفکر فرو رفتم...
خانمها میتوانند در هر مکانی از آن استفاده کنند؛ مگر جایی یا به کیفیتی که مورد استشمام و جلب نامحرم قرار گیرد؛ از این رو استفاده از بعضی عطرها که فقط خودِ فرد، بوی خوش آن را احساس میکند (یعنی عطرهای ملایم و خفیف که دیگران آن را احساس نمیکنند) برای خانمها اشکال ندارد.
در واقع اگر دیگران (نامحرم) این بوی خوش را احساس نکنند، نه تنها مرتکب حرام نشدهاند؛ بلکه به ثواب نیز نائل گشته اند؛ کافی است خانمها از عطرها و ادکلنهای خفیف و ملایم استفاده کنند؛ به ویژه استعمال بوی خوش، به هنگام نماز و برای همسر ثواب بسیار دارد. اگر دقت کنید، این حالت اختصاص به عطر و ادکلن ندارد، بلکه هر وسیله و کاری اگر با رعایت شرایط به کار گرفته و استفاده شود، پسندیده است.
متأسفانه بسیاری از خانمها در جامعه ما نسبت به این موضوع بی تفاوت هستند و نه تنها در هر محیطی از عطرهای تند استفاده میکنند بلکه آن را وسیله ای برای جلب توجه قرار دادهاند، و سر اینکه بوی عطرشان خاص و تک و مشام نواز باشد با هم رقابت دارند و هزینههای زیادی را صرف آن میکنند، اینجاست که این عمل مستحب شکل یک عمل حرام را به خود میگیرد که مورد نفرت خداوند و مایه لعنت فرشتگان میشود.
تا بحال اندیشیده ای که نظر اسلام راجع به عطر چیست؟
روایاتی در باب عطر زدن زن وجود دارد که بعضاً از آنها حرمت استعمال عطر و یا حکم زنا برای استعمال کننده آن (زن) صادر است و یا بیان اینکه مورد لعن قرار میگیرد، مانند:
رسول خدا (صلّی الله علیه و آله) فرمود: هر زنی که خود را خوشبو کند و از منزل خارج شود تا زمانی که بر میگردد مورد لعنتِ (خدا و ملائکه) قرار میگیرد.
امام صادق(ع)می فرماید: اگر زنی برای غیر شوهرش عطر آگین کند خداوند نمازش را نمی پذیرد تا غسل کند چنان که برای جنابت غسل می کند؛ این غسل مستحب است.
رسول خدا فرمود: هر زنی که خود را معطر و خوشبو سازد و سپس از خانه بیرون رود همواره مورد لعنت حق خواهد بود تا هنگامی که به خانه برگردد هر چقدر بازگشتن اش به طول انجامد.
همچنین می فرماید: زنی که آرایش کرده و عطر زده از خانه بیرون آید و شوهرش به این کار راضی باشد برای هر گامی که زن در بیرون خانه بر می دارد خانه ای در اتش برای شوهر می سازد! البته این حکم مخصوص تنها زنان نمی باشد و مردان نیز نمی توانند از عطر های استفاده کنند که دیگران را به حرام بیاندازد و محرک باشد.
البته بنابر فتوی اکثر مراجع، عطر زدن در صورتی که قصد مفسده و جلب توجه نامحرم را داشته باشد و یا نوعا بگونه ای باشد که جلب توجه نامحرم می کند و یا او را به حرام می اندازد، حرام است و الا فقط برای خوشبو شدن و جلوگیری از بوی عرق بدن، اشکال ندارد.
استفتاء از دفتر مقام معظم رهبری:
س: زدن کرمهاى ضد آفتاب در فصل گرما با توجه به بوى آنها چه حکمى دارد؟ و زدن عطر در این فصل براى جلوگیرى از بوى عرق بدن چه حکمى دارد؟
ج) فى نفسه مانع ندارد ولى اگر جلب توجه نامحرم مىکند باید از کنار نامحرم عبور نکند.
آیا نظرت در مورد استفاده از عطر تغییر کرد؟
ذکر یک نکته: ممکن است عدهای بگویند که ما دوست داریم بوی خوب بدهیم، و از این نگران هستیم که بوی بد بدهیم و دیگران را آزار دهیم، ما هم در ضمن متن گفتیم که بوی خوب دادن و عطر زدن از نظر اسلام نه تنها بد نیست که مستحب است و ثواب هم دارد، اما نکتهای که خانمها باید به آن بسیار دقت کنند این است که از عطرهای تند و محرک استفاده نکنند؛ عطرشان را طوری انتخاب کنند که بوی آن به مشام دیگران نرسد.