بیرجندرسا-بنه میوهای است که در اواخر تابستان و اوایل فصل پاییز به ثمر رسیده و دارای خواص دارویی و درمانی بسیاری از جمله تسکین دردهای مفصلی و عضلانی است
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی بیرجندرسا, محمد حیدری، یک فروشنده گیاهان دارویی در گفتوگو با خبرنگارایسنا منطقه خراسان جنوبی، گفت: بنه یا همان پسته کوهی که در اصطلاح مردم بومی نهبندان موسوم به "خنجک" است دارای خواص دارویی و درمانی بسیاری از جمله تسکین دردهای مفصلی و عضلانی است.
وی ادامه داد: این گیاه دارای طبع گرم غذایی است و از این رو برای دردهای عضلانی و مفصلی و همچنین دردهایی مثل کمردرد و پا درد بسیار مفید است و به همین دلیل است که مردم نهبندان از این میوه زیاد استفاده میکنند.
این فروشنده گیاهان دارویی اظهارکرد: از میوه درخت بنه روغن نیز گرفته میشود که این روغن نیز در تسکین دردها استعمال زیادی دارد و روغن آن نیز به صورت سنتی تهیه میشود.
حیدری گفت: درخت بنه برای مردم این منطقه یک برکت و روزی است؛ چراکه از بنه غذا نیز تهیه کرده و میل میکنند و این غذا در زبان محلی نهبندان "رک" نام دارد.
وی با اشاره به اینکه بنه دانهاي گياهي با مغز روغني است، در خصوص خواص آن تصریح کرد: بنه مقوي کبد و طحال است، خارجکننده اقسام کرم معده بوده وسرفه را تسکين ميدهد و مسکن درد کمر و درد قولنج است.
این فروشنده گیاهان دارویی ادامه داد: بنه همچنين ويتامين "آ، ب و د" دارد و مقوي اعصاب بوده از نرمي استخوان جلوگيري کرده و همچنين در صنعت داروسازي هم از آن استفاده ميشود.
حیدری خاطرنشان کرد: همچنین صمغ درخت بنه یک آدامس طبیعی خوش طعم است که دهان را خوشبو و لثهها را محکم میکند.
میوه بنه مقوی برای اعصاب
محسن پویان، یک پژوهشگر گیاهان دارویی در خراسان جنوبی نیز به ایسنا گفت: میوه بنه، برگ و صمغ درخت در طب گیاهی کاربرد دارد.
وی با اشاره به اینکه میوه نارس بنه در سرکه برای پاک کردن کبد و سلامت آن مفید است، ادامه داد: میوه نارس بنه برای رفع سردرد مفید است و میوه رسیده آن برای تقویت عمومی بدن، تقویت جنسی و تقویت اعصاب نیز اثرات مفیدی دارد.
این پژوهشگر گیاهان دارویی تصریح کرد: روغن بنه باعث باز کردن گرفتگی صدا و ضد پلاکهای عروقی است.
پویان با بیان اینکه روغن بنه برای کمر درد، یرقان، درد زانو، فلج و لقوه استفاده دارد، گفت: برگ بنه خاصیت ضدسرطانی و آنتیاکسیدانی قوی دارد.
وی با اشاره به اینکه مصرف میوه بنه ضد نفخ معده است، گفت: غذایی که از میوه آن تهیه میشود مقوی بدن بوده و دارای ترکیب ویتامینی ارزشمند است.
این پژوهشگر گیاهان دارویی اظهارکرد: صمغ بنه یا سقز برای تقویت معده و نیز تقویت و سفت شدن لثهها کاربرد دارد.
پویان خاطرنشان کرد: از سقز در صنایع آدامس استفاده میشود.