کدخبر: ۳۵۸٤٦
۱۱ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۱۲:۱۷
چاپ

"هفت منبر" آیین سنتی مردم خراسان جنوبی در سوگ سالار شهیدان

"هفت منبر" آیین سنتی مردم خراسان جنوبی در سوگ سالار شهیدان

بیرجندرسا- "هفت منبر"از آیین های سنتی مردم خراسان جنوبی در عزای سالار شهیدان برای دعوت افلاکیان هفت آسمان به این مجلس عزاست که با اشک شمع ها سرشته شده است

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی بیرجندرسا به نقل از مهر,حرمت کربلا و امام حسین (ع) در تاریخ خلقت جهان هستی به حدی زیاد است که خداوند به حرمت خون شهدای کربلا حضرت محمد(ص) را پیامبر خاتم کرد و تا جهان هستی پابرجاست حرمت امام حسین (ع) را پا جا کرد.

عمق واقعه کربلا و حرمت انسان هایی که در آن به شهادت رسیدند به حدی زیاد است که نه تنها انسان ها بلکه تمامی مخلوقات عالم هستی  در هفت آسمان بر شهدای کربلا نوحه خوان و مویه کنان هستند که مردم خراسان جنوبی این فرهنگ دیرینه الهی و حاکم بر نظام هستی را در قالب سنت دیرینه هفت منبر به نمایش گذاشته اند.

در این سنت زیبای فرهنگی، شمع ها در هفت منبر، مسجد و حسینیه برای امام حسین (ع) تا جایی که جان در بدن دارند از دیده سرشک اشک جاری می کنند و مردم این سرشک های شمع را برای تبرک جمع می کنند و به عنوان نمادی از تربت امام حسین (ع) در خانه نگهداری می کنند.

مراسم هفت منبر

هفت منبر نماد هفت روز عزا و مظلومیت امام حسین(ع) است

 فاطمه محمدی یکی از شهروندان بیرجندی در گفتگو با مهر، با بیان این که هفت منبر آیین عزاداری زنان برای امام حسین (ع) است، گفت: اگر پس از ظهر عاشورا نگاه کنید می بینید که لشکر یزیدیان اجساد شهدای کربلا را بر زمین گذاشتند و کاروان اسرا را بردند و کسی نبود که بدن های شهدای کربلا را دفن کند که بعد از چند روز اجساد شهدای کربلا توسط قبیله سعد تدفین شد و چون در شب شام غریبان امام حسین (ع) کسی نبود برای ایشان عزاداری کرده و شمع روشن کند زنان خراسان جنوبی به نماد دلدادگی که برای امام حسین (ع) دارند برای ایشان در طاق و ایوانها و منبرهای مساجد و حسیینه در هفت جا همزمان شمع روشن می کنند.

 وی تصریح کرد: زنان نذرهای خود را در کنار شمع ها که نماد عزاداری امام حسین (ع) است قرار می دهند و خادم مسجد و یک نفر منتظر می شود تا شمع ها خاموش شود و سرشک های شمع را برای تبرکی جمع آوری کند.

وی افزود: هفت منبر نماد هفت روز عزاداری برای امام حسین (ع) و مظلومیت ایشان است.

شهروند بیرجندی با بیان این که زنان و دختران جوان در قالب این آیین ضمن اهدای نذورات خود از اهل بیت امام حسین (ع) حاجت می گیرند، ادامه داد: هفت منبر یکی از آیین ها سنتی و دیرینه مردم خراسان جنوبی است که مردم سعی می کنند در این آیین در هفت جای مقدس مسجد، خانه و حسیینه به یاد امام حسین (ع) شمع روشن کنند.

محمدی یادآور شد: در حال حاضر هم در ایام ماه محرم آیین هفت منبر در نقاط مختلف خراسان جنوبی انجام می شود.

مراسم هفت منبر

هفت منبر نماد عزاداری افلاکیان در هفت آسمان برای امام حسین (ع) است

 فاطمه اسدالهی کارشناس ارشد معارف اسلامی در گفتگو با مهر، با بیان این که عزاداری های مردم دارای ریشه های کهن و دیرینه است، گفت: هفت منبر ریشه آن به عزاداری برای امام حسین (ع) در هفت آسمان بر می گردد.

وی عنوان کرد: بنابر روایت های متعدد نه تنها زمینیان در روز عاشورا و تاسوعا برای امام حسین (ع) عزاداری می کنند بلکه در هفت آسمان برای امام حسین (ع) مجلس عزاداری برگزار می شود و بنابر روایت هایی خداوند هم خود یکی از عزاداران امام حسین (ع) هستند.

وی افزود: در مراسم هفت منبر زنان و دختران جوان به نشان عزای امام حسین (ع) با انداختن پارچه سیاه در منبر و طاق های حسیینه یک سینی مسی را روی منبر و طاق گذاشته و داخل آن شمع روشن می کنند و دو تشت که نمادهای تشت هایی هستند که سر امام حسین (ع) داخل آن گذاشته اند در یکی به نشانه عزا خاک و کاه گل قرار می دهند و دیگری را خالی می گذارند که زنان نذری های خود را داخل آن قرار می دهند.

 کارشناس ارشد معارف اسلامی بیان داشت: زن ها در نزدیکی غروب آفتاب به این اماکن می روند و پس از نیت کردن، شمع خود را روشن کرده و داخل سینی می گذارند و بعد نذورات خود از قبیل خرما، شیرینی و پول را داخل تشت می ریزند و منبر را زیارت می کنند و به مکان دیگری می روند.

مراسم هفت منبر

وی گفت: این شمع روشن کردن تا جایی ادامه می یابد که هفت منبر و یا طاق مسجد و حسیینه کامل شود.

 اسدالهی با بیان اینکه در این مراسم معمولا در هر طاق یا منبر یک شمع روشن می کنند و به حسیینه دیگر می روند و هفت شمع روشن می کنند تا هفت شمع کامل شود، گفت: نذوراتی که در تشت ها جمع می شود به خادمان منبر و کسانی اختصاص دارد که مراقب هستند شمع ها تا انتها بسوزد.

وی یادآور شد: باید آیین های محرم با حفظ میراث گذشتگان برای نسل جوان تبیین شود تا از این آیین ها محافظت کنند.

اشک شمع ها، نماد ناله های خونین حضرت زینب است

زهرا یوسفی شهروند بیرجندی در گفتگو با مهر، با بیان اینکه زنان بیرجندی با روشن کردن شمع در هفت منبر سعی می کنند حضرت زینب را در عزاداری برای شهدای کربلا یاری کنند، گفت: مردم به یاد امام حسین (ع) شمع روشن می کنند تا مردم در تمامی زمان ها به اوج مظلومیت امام حسین (ع) پی ببرند.

وی افزود: زنان بیرجندی با روشن کردن شمع در هفت مکان به یاد امام حسین (ع) به مردم در ادوار مختلف تاریخی نشان می دهند که در تمامی عمر خود مرید مکتب امام حسین (ع) هستند و با برپایی مجالس عزای امام حسین (ع) به طاغوتین زمان سیلی زده و مکتب عاشورا و اهداف آن را در جامعه زنده می کنند.

شهروند بیرجندی با اشاره به این که زنان در این مراسم حاجت های خود را از امام حسین (ع) می خواهند، افزود: زنان در این مراسم عزادای، افلاکیان آسمان را هم به مجلس عزای امام حسین (ع) دعوت می کنند.

 وی یادآور شد: حسینیه دِگود ، مسجد جامع بیرجند، مسجد خضرعلی، مسجد خواجه، مسجد خواجه خضر، مسجد حیدر حسین، مسجد صاحب الزمانی، حسینیه امام رضا(ع)، منزل دختر آخوند، مسجد آیتی ، مدرسه معصومیه از جمله مکان هایی هستند که در آن مراسم هفت منبر برگزار می شود.

 

نظرات

نظرات شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.