بیرجندرسا-در سال جاری 14هزار و 399 هكتار از باغهای استان خراسان جنوبی زیر کاشت زرشک است که پيشبيني ميشود حدود 15 هزار تن زرشك از آن برداشت شود.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی بیرجندرسا , زرشک یکی از محصولات کشاورزی ارزشمند صادراتی ایران است که 98 درصد تولید آن در خراسان جنوبی بوده و برای رونق اقتصادی استان، توجه به صنایع فرآوری و حمایت از صادرکنندگان باید مورد توجه مسئولان قرار گیرد.
توسعه کشت زرشک به عنوان شاخصترین محصول باغی منطقه موجب شده که این محصول جایگاه ویژهای را درمیان محصولات کشاورزی به خود اختصاص دهد و نقش بسزایی در اقتصاد خانوارهای روستایی این منطقه ایفا کند.
پیشبینی برداشت بیش از 15 هزار تن زرشک در خراسانجنوبی
هاشم ولیپور مطلق رئیس جهاد کشاورزی خراسانجنوبی در گفتو گو با ایسنا گفت: پیشبینی میشود امسال 15هزار و 57 تن زرشک از مزارع استان برداشت شود.
وی اظهار کرد: هماکنون 14هزارو399 هکتار از باغهای استان زیرکشت درخت زرشک است.
رئیس جهاد کشاورزی خراسانجنوبی با بیان اینکه برآورد ارزش ریالی زرشک تولیدی استان 1355 میلیارد ریال است، شمار بهرهبرداران زرشک استان را 30 هزار نفر برشمرد.
رئیس جهاد کشاورزی خراسانجنوبی گفت: بیشترین سطح زیرکشت درخت زرشک استان در شهرستان قائن با 4056 هکتار با 3925 تن برداشت میشود.
ولیپورمطلق افزود: پارسال 14هزار و615 تن زرشک به ارزش 1315 میلیارد ریال در استان برداشت شده است.
اجرای طرح ارتقاء کیفیت زرشک در خراسان جنوبی
دکترسعید احمدیزاده در گفتو گو با ایسنا با اشاره به اجرای طرح ارتقاء کیفیت زرشک در خراسان جنوبی گفت: در این طرح به کشاورزان آموزشهای صحیح جمع آوری زرشک در قالب سبدهای مخصوص و به صورت شاخه(خوشه) چینی داده میشود.
وی افزود: یکی از مشکلاتی که در بحث جمعآوری زرشک وجود دارد، این است که کشاورزان در زمان برداشت زرشک را در پارچههای نامناسب جمعآوری کرده که خواص و کیفیت آن از بین میرود.
رئیس بنیاد ملی نخبگان خراسان جنوبی گفت: با اجرای این طرح از 10 تا 30 درصد ضایعات جلوگیری میشود.
احمدیزاده با بیان اینکه امسال یکسری روستای فعال را انتخاب کردهایم، گفت: حداقل 200 تا 300 کشاورز در 10 روستا به صورت مستقیم آموزش دیدهاند.
رئیس بنیاد ملی نخبگان خراسان جنوبی اظهار کرد: این طرح با همکاری جهاد کشاورزی،کانون زرشک و عناب و دهیاران اجرا میشود.
احمدیزاده با بیان اینکه برند زرشک سالم ایران با عنوان محصول ارگانیک وارد بازار میوه و تره بار میشود، گفت: معاون امور دهياريهاي سازمان شهرداريها و دهياريهاي كشور نیز در سفر به استان از این طرح استقبال کرد.
فرآوری جدید برای زرشک تعریف شود
وی با بیان اینکه باید فرآوری جدید برای زرشک تعریف شود، اظهار کرد: برای اجرای بهتر این طرح نیازمند فعالتر شدن اتحادیه است، به شرطی که سرمایه در گردش داشته باشد.
رئیس بنیاد ملی نخبگان خراسان جنوبی با اشاره به اینکه باید سعی کنیم مصرف زرشک را به صورت تازهخوری ترویج کنیم، افزود: بخش خصوصی با همکاری بیشتر میتوانند کمک زیادی داشته باشند.
احمدیزاده گفت: یکی از نیازهای اساسی برای نگهداری زرشک وجود تکنولوژی خاص بستهبندی و نگهداری زرشک تازه در سردخانهها است، چراکه نیاز است محصول به صورت تازه صادر شود.
رئیس بنیاد ملی نخبگان خراسان جنوبی ادامه داد: انواع خشک کنندهها و ایستگاه نگه داری نیز ازجمله نیازهای دیگر برای این محصول است.
وی بابیان اینکه متاسفانه در استان از زرشک جز مربا و شربت آب زرشک استفاده دیگر نمیشود، گفت: در نظر داریم فرآوریهای جدید ازجمله از تولید پودر زرشک حمایت کنیم، که هم اکنون برای اولین بار توسط یک شرکت تولید شده است.
احمدیزاده افزود: اگر این محصول تولید شود محدودیت صادراتی به اروپا و بازارهای شرق نداریم.
وی با تاکید براستفاده زرشک به صورت تازهخوری و ترویج این فرهنگ، خاطرنشان کرد: برای اجرای هرچه موفقتر این طرح از نظر دانشگاهیان، صنعت و بخش خصوص استفاده شده است.
آشنایی با خواص دارویی و درمانی زرشک
مریم نوابزاده ، پزشک و محقق طب اسلامی- ایرانی نیز در گفتو گو با ایسنا گفت: زرشك درختچهای است دارای ساقهای خاردار كه ارتفاع آن تا 4 متر نیز می رسد. چوب این درخت قهوهای، قرمز و یا زردرنگ بوده و برگهای آن بیضی شكل با دندانههای ارهای و گلهای آن خوشهای و زردرنگ است.
وی افزود: شاخههای زرشك تیغ زیادی دارد. میوهی زرشك قرمز رنگ، گوشتی، بیضی شكل و دارای طعمی ترش است. قسمت مورد استفاده این گیاه ریشه، پوست ریشه و ساقه، برگ، گل و میوه آن است.
پزشک و محقق طب اسلامی- ایرانی با بیان اینکه پوست، ریشه و ساقه این گیاه خاصیت درمانی دارد، افزود: پوست این گیاه حاوی آلكالوئیدهایی است. که خواص آنتیبیوتیكی و ضد باکتری و ضد عفونت) دارند و سبب تحریك بخشهایی از سیستم ایمنی بدن میشوند.
نوابزاده گفت: انواع عفونتهایی كه زرشك میتواند در درمان آنها مؤثر واقع شود عبارت است از: عفونت گلو، مجاری ادراری، مجاری معدهای- رودهای، ریهها، عفونتهای مخمری و اسهال.
وی اظهار کرد: پوست، ریشه و ساقه زرشك در درمان ناراحتیهای كلیوی و سنگهای ادراری و برای تحریك فعالیتهای معده و كبد استفاده میشود.
پزشک و محقق طب اسلامی- ایرانی افزود: از پوست گیاه زرشك برای مشكلات جریان خون استفاده میشود و حتی اثر سمی روی انگل سالك دارد و در درمان یرقان، مالاریا، درمان كیسه صفرا به كار میرود.
نوابزاده تصریح کرد: این گیاه منقبض كننده طحال بوده و اثر ضد تهوع دارد، اما استفاده مقدار زیاد آن باعث اسهال و حتی فلج مركز تنفسی میشود.
وی خاطر نشان كرد: مصرف زرشك دو گرم در طول روز و به مدت سه بار توصیه میشود و مصرف بیش از اندازه آن میتواند مشكلات زیادی ایجاد كند.
مختلفی دارد كه مهمترین آنها زرشك بیهسته و زرشك با هسته (دارای دو هسته) میباشد.
پزشک و محقق طب اسلامی- ایرانی درخصوص خواص میوه زرشك گفت: زرشك از نظر طب قدیم ایران سرد و خشك بوده و دارای خواصی از جمله؛ تقویت كننده قلب و كبد، درمان کننده بواسیر خونی، برطرف کننده خونریزی و بیماریهای كبدی، موثر در درمان سنگ كیسه صفرا است.
وی یادآور شد: امروزه، گفته ميشود اين گياه درد مفصلي، روماتيسم و تورم ناگهاني پسوريازيس را تسكين ميبخشد.