بیرجندرسا-مدیرکل صنعت؛معدن و تجارت خراسان جنوبی راه رسیدن به توسعه صنعتی استان را معادن دانست و گفت: با وجود قابلیت های زیاد معدنی اما هنوز خراسان جنوبی توسعه نیافته است که این به دلیل گیرهای حقوقی بسیار دست و پاگیر در بخش معدن است
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی بیرجندرسا نعمت اله حقیقی ظهر چهارشنبه در نشست خبری با خبرنگاران با اشاره به مشکلات و چالش های فراروی بخش صنعت و معدن استان اظهارکرد: در خراسان جنوبی بستر زیر ساختی مناسبی برای جذب سرمایه گذار وجود ندارد.
وی با بیان اینکه استان در زمینه زیر ساختهای راه، آب و برق در ایجاد صنایع با مشکل مواجه است، افزود: فاصله استان از محل مصرف و تامین مواد اولیه برای تولید به گونه ای است که مزیت رقابت پذیری را سلب می کند.
وی از دیگر چالش فرا روی سرمایه گذاری در استان را نبود موسسات یا هلدینگ سرمایه گذاری که توان مالی برای ورود به بخش سرمایه گذاری داشته باشند دانست و بیان کرد: متوسط سپرده گذاری در موسسات مالی این استان پایین تر از متوسط کشوری است.
مدیرکل صنعت،معدن و تجارت خراسان جنوبی با بیان اینکه در حال حاضر شرایط جذب سرمایه گذاری بزرگ در استان وجود ندارد؛ تصریح کرد: نداشتن راه ریلی هزینه تمام شده تولیدات در استان را بالا می برد.
وی با اشاره به اینکه در استان مشوق خاصی برای جذب سرمایه گذار وجود ندارد، بیان داشت: مشوق هایی که برای استان های محروم در نزدیکی مرکز و استانهایی دور از مرکز مانند خراسان جنوبی در نظر گرفته شده است یکسان است و این موجب شده تا سرمایه گذاران بیشتر در استانهای نزدیک به مرکز سرمایه گذاری کنند.
حقیقی با تاکید بر اینکه باید برای خراسان جنوبی مشوق هایی مبتنی بر این استان ایجاد شود؛ ادامه داد: خراسان جنوبی 15 سال خشکسالی را پشت سر گذاشته و باید راهبرد ما در استان توسعه صنعتی باشد.
وی با بیان اینکه در تصمیم گیری کلان کشور جایگاه ویژه ای برای خراسان جنوبی دیده نشده است، عنوان کرد: در حال حاضر اگر بخواهیم از خارج استان برای خراسان جنوبی سرمایه گذاری را دعوت کنیم هیچ مشوقی برای متقاعد کردن وی برای سرمایه گذاری در استان نداریم.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی با اشاره به اینکه در صندوق توسعه ملی سه شهرستان بیرجند، قاین و طبس به عنوان مناطق برخوردار اعلام شده اند، بیان کرد: این شهرستانها از 10 درصد مشارکت صندوق توسعه ملی در سرمایه گذاری محروم شده اند.
حقیقی افزود: این مهم موجب شده تا در سال جاری در زمینه جذب سرمایه گذار مشکلات بیشتری داشته باشیم.
وی با بیان اینکه مناطق محروم می توانند تا 5 درصد از بخشودگی در دریافت تسهیلات ریالی و 10 درصد مشارکت صندوق توسعه ملی برخوردار شوند، اظهار امیدواری کرد: در سال آینده بتوانیم تمام بخش های استان را مشمول دریافت این تسهیلات کنیم.
وی استان خراسان جنوبی را از استانهای برخوردار از نظر منابع طبیعی دانست و بیان داشت: این استان 10 درصد مساحت کشور را دارد و در این مساحت تمامی رخدادهای زمین شناسی را داریم.
مدیرکل صنعت؛معدن و تجارت خراسان جنوبی تصریح کرد: قدیمی ترین پوسته سنگ های ایران را در شهرستان طبس داریم و شرایط مستعد برای تشکیل مواد معدنی وجود دارد.
وی گفت: از 60 نوع ماده معدنی اکتشاف شده در سطح کشور 38 نوع ماده معدنی در سایی شده است.
وی تصریح کرد: مواد معدنی شناسایی شده در استان کاملا منحصر به فرد است و انواع مواد معدنی فلزی، کانی های صنعتی و سنگ های تزئینی از پتانسیل های بالقوه و بالفعل استان هستند.
حقیقی عنوان کرد: با توجه به وجود مواد معدنی منحصر به فرد در استان از محورهای اصلی توسعه استان ایجاد صنایع پایین دست معادن است.
وی از شناسایی اولویت های سرمایه گذاری در استان خبر داد و بیان داشت: باید زیر ساختها را برای صنایع پایین دست معادن ایجاد کنیم.
وی با بیان اینکه خراسان جنوبی جز بهترین استانها در جذب اعتبار زیرساختها بوده است، افزود: نگاه وزارتخانه به بخش معدن استان ویژه است.
مدیرکل صنعت،معدن و تجارت خراسان جنوبی اظهارداشت: بالای 150 کیلومتر راهسازی در بخش معادن استان تاکنون انجام شده است.
وی با اشاره به اینکه ایجاد زیر ساختهای بخش معدن جز محورهای راهبردی و برنامه ای صنعت، معدن و تجارت استان است، عنوان کرد: ایمیدرو شش هزار کیلومتر مربع از مساحت استان را تحت پوشش اکتشاف قرار داده است که بیش از هشت هزار متر حفاری در این محدوده انجام خواهد شد.
وی راه رسیدن به توسعه صنعتی استان را معادن دانست و افزود: با وجود قابلیت های زیاد معدنی اما هنوز خراسان جنوبی توسعه نیافته است که این به دلیل گیرهای حقوقی بسیار دست و پاگیر در بخش معدن است.
حقیقی با اشاره به اینکه دست مدیریت در قانون واگذاری معادن باز نیست، ادامه داد: واگذاری معدن صرفا از طریق مزایده است.
وی با بیان اینکه خام فروشی در بخش معدن استان بسیار زیاد است؛ ادامه داد: مدیریت منابع مبتنی بر ایجاد صنایع در استان نداشته ایم.
وی با اشاره به اینکه نیروی انسانی متخصص و منابع معدنی در این استان وجود دارد، گفت: منابع معدنی استان بدون ارزش افزوده از استان خارج می شوند.
وی عنوان کرد: خراسان جنوبی حرف اول در کشور را در زمینه حجم اطلاعات پایه ای در زمین شناسی می زند اما کارهای انجام شده به سرانجام و نتیجه مطلوب نرسیده است.
وی ادامه داد: اعتبار سنجی اطاعات بخش معدن استان به سازمان ایمیدرو سپرده شده است که تا شش ماه اینده نتایج این اعتبار سنجی مشخص می شود.
وی عنوان کرد: در نتایج داده ها راهبردها در پنج عنصر طلا، آهن، سرب و روی و مس برای ما معلوم می شود.
مدیرکل صنعت؛معدن و تجارت خراسان جنوبی با بیان اینکه دو پهنه معدنی به مساحت یک هزار و 900 کیلومتر در استان بلوکه شده بود؛ افزود: محدوده های بلاتکلیف در یک فرایند سریع با با نگاه مدیریت منابع واگذار خواهد شد.
وی بیان داشت: اگر ساماندهی در بخش معدن استان انجام و به بخش خصوصی اجار ورود داده شود تا ظرف سه سال اینده معادن استان به دو برابر افزایش خواهد یافت.
به گفته وی در سه سال آینده با این نگاه و استراتژی که به بخش معدن داریم معادن استان از 354 معدن به بالغ بر 600 معدن افزایش خواهد یافت.
وی با بیان اینکه مطابق نرم کارشناسی هر معدن 2.5 سال طول می کشد تا صنایع پایین دستی آن را ایجاد کنیم؛ گفت: با این شرایط می توان گفت در 5 سال آینده توسعه صنعتی مبتنی بر معدن در استان ایجاد خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه در گذشته صدور گواهی کشف در استان حداقل شش سال به طول می انجامیده است، گفت: در حال حاضر صدور گواهی کشف در کمتر از یکماه در استان انجام می شود.
مدیرکل صنعت؛معدن و تجارت خراسان جنوبی تصریح کرد: با راهبردهای توسعه ای که برای استان برنامه ریزی شده تلاش می کنیم رتبه صنعتی استان رااز 31 به 26 ارتقا دهیم.