بیرجندرسا-یک استاد دانشگاه تهران با اشاره به اینکه نهاد خانواده به تنهایی جریان تغییرات را سامان نمیدهد و نهادهایی همچون دین و سیاست نیز در این راستا تعیین کننده هستند، گفت: خانواده پُرحادثه ترین نهاد در جامعه است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی بیرجندرسا به نقل از تسنیم, تقی آزاد ارمکی در نشست بررسی جایگاه خانواده در برنامه ششم توسعه، اظهار داشت: تغییرات، آسیب و تحول جامعه ایرانی معطوف به یکی از نهادها از جمله خانواده بوده و این نهاد یکی از کانونهای تحول در کشور است. وی ادامه داد: در کشور ما خانواده تعیین کننده است اما یک اتفاق تمام شده نیست. خانواده ایرانی در مسیر تغییرات پیشتاز بوده و برخلاف تصورات تحولات در جامعه را رقم میزند. خانواده درسامانه نهادهای اجتماعی یک کنشگر خلاق و پیشرو بوده و این نهاد در ایران خود حادثه آفرین است و بیشترین اتفاق در همه عرصهها از طریق خانواده منشأ میگیرد.
استاد دانشگاه تهران همچنین گفت: نهاد خانواده به تنهایی جریان تغییرات را سامان نمیدهد و نهادهایی همچون دین و سیاست نیز در این راستا تعیین کننده هستند. اگر بپذیریم این سه نهاد در جامعه تعیین کنندهاند باید بپذیریم آسیبهای خانواده از سویی معطوف به خود خانواده و از سوی دیگر معطوف به نهادهایی است که با آن مرتبط هستند.
ارمکی تصریح کرد: بیشترین اتفاقات در خانواده ایرانی در ساحت بین نهادی است و سیاستهایی که در این زمینه نیاز داریم باید سیاستهای بین نهادی باشد. تصور ما این است که خانواده ایرانی را میشناسیم در حالی که خانواده به راحتی قابل شناسایی نیست چرا که اگر بود این مشکلات متنوع در خانوادهها وجود نداشت. میتوان گفت پرحادثه ترین نهاد خانواده و مشکلات آن از نهادهای دین و سیاست نیز بیشتر است.
وی با اشاره به رویکرد آسیب شناسانه در بررسی نهاد خانواده، گفت: در این رویکرد پیش از آنکه اجازه دهیم ابعاد خانواده تجلی پیدا کند مسائل خانواده شناسایی میشود مثل پدیده ازدواج سفید که به یک باره به وجود امده و اضطراب زیادی به وجود میآورد درصورتی که ازدواج سفید اصلا تجلی یک خانواده ایرانی نیست.
استاد دانشگاه تهران افزود: این تصور که خانواده ایرانی در گذشته خود دچار گسست تاریخی شده درست نیست خانواده ایرانی در گذشته نیز هستهای بوده و خانواده هستهای به واقع اثرگذارتر از خانواده گسترده است و این باید در سیاستگذاریها لحاظ شود. خانواده ایرانی در طول تاریخ مجموعهای متکثر از صورتها و اشکال مختلف بوده است.
ارمکی در خصوص چالشهای پیش روی نهاد خانواده در جامعه کنونی، گفت: نخستین چالش چالش بیمعنایی است خانواده در حال حاضر مشکل اساسی به لحاظ معنایی و مفهومی دارد و شاید این بحث مربوط به ارتباطات بشود. درخانواده سنتی کلام رد و بدل میشد و به گونهای استعاری بود اما خانواده امروزی توانایی تولید نظام رمزگان و بازخوانی رمزها را پیدا کرده است. خانواده ایرانی درحال حاضر دچار حرف نزدن و داوری نکردن است که این مشکل مشکلی بین فردی بین نسلی و بین جنسی شده است.
وی عنوان کرد: مسئله مذکور باعث میشود همه حرفها در خانواده منجر به بحث و دعوا شود در خانواده سنتی ممکن بود حرف زدن کم باشد اما افراد خانواده برای باز کردن رمزها تلاش میکردند و براین اساس عمل اجتماعی صورت میگرفت که عامل بقا میشد.
استاد دانشگاه تهران در خصوص چالش دومی که خانوادههای ایرانی با آن روبرو هستند، تصریح کرد: تربیت فرد مدرن و فرزند آوری چالشی دیگر است جامعه ایرانی تصمیم گرفته کم بچه باشد و 80 درصد آن تمایل به تک فرزندی دارند که البته برخی مشکلات هزینه و سرمایه تربیت فرزندان را مطرح میکنند. البته مشکلاتی از جمله هزینه زندگی و دشوار شدن تربیت فرزندان یا شغل زنان از جمله دلایل است اما اتفاق دیگر بحران در تربیت و ساماندهی فردی مدرن است که در این مورد باید حوزه رسمی سیاستگذاری کرده و فرد مدرن را به رسمیت بشناسد.
ارمکی در پایان خاطرنشان کرد: بسیاری از مشکلات خانوادهها باید توسط کسانی که دغدغه ادب، فرهنگ و خانواده را دارند حل شود.