بیرجندرسا-مدیر میراث فرهنگی و گردشگری طبس با بیان اینکه حمام خان شهرستان به موزه مردم تبدیل می شود، گفت:امسال ۵۰۰ میلیون ریال اعتبار برای این منظور اختصاص یافته است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی بیرجندرسا به نقل ازمهر, رسول بهبهانی صبح پنج شنبه در جمع خبرنگاران اظهارکرد:حمام خان پس از واقعه سال ۵۷ توسط کارکنان شرکت نفت کشور در یک اقدام خداپسندانه در یک نقشه و طراحی سنتی با زیربنای حدود ۶۰۰ متر مربع به عنوان حمام جهت استفاده مردم زلزله زده طبس ساخته شد.
مدیرمیراث فرهنگی و گردشگری طبس افزود: این بنا تا سال ۱۳۸۴ مورد استفاده و بهرهبرداری مردم قرار میگرفت ولی به دلیل توسعه و پیشرفت ساخت و ساز منازل مسکونی خود به خود بلا استفاده قرار گرفت.
وی افزود: با توجه به این که یکی از مصوبات دور اول سفر هیات دولت به استان احداث و راهاندازی موزه مردم شناسی در طبس بود، این بنا با رضایت متولی محترم موقوفه عمادالملکی و همکاری و همیاری اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان طبس به عنوان ساختمان موزه مردمشناسی انتخاب شد.
بهبهانی گفت: با توجه به این که فضاهای داخلی و وضعیت محوطه وضعیت بسیار نابسامانی بود و شرایط لازم را جهت راهاندازی موزه نداشت به همین خاطر طی سه سال متوالی توسط اداره کل صنایع دستی و گردشگری اعتباری معادل سه میلیارد و ۲۰۰ میلیون ريال صرف هزینههای مناسبسازی فضاهای داخلی، ساخت مخزن امن، محوطه سازی و تاسیسات و و ... شده است.
بهبهانی افزود: در سال مالی جاری مبلغ ۵۰۰ میلیون ريال اعتبار از محل منابع استانی، جهت راهاندازی موزه اختصاص یافته که امیدواریم با تخصیص ۱۰۰ درصدی این اعتبار به زودی شاهد راهاندازی موزه مردمشناسی در شهرستان طبس باشیم.
قدمت ۲۰۰ ساله حمام خان طبس
هاشم مریدا کارشناس میراث فرهنگی وگردشگری نیز در گفتگو با مهر، گفت : این باغ به باغ سرچشمه معروف است و از موقوفات مرحوم باقر خان، عمادالملک که در گذشته این محل معروف به حمام خان بوده است.
مریدا افزود: در زمان عمادالملک سعی کردند قناتی را بازسازی و دایر کنند و تا این محل بیاورند که آب به سطح زمین برسد اما ظاهرا موفق به انجام این کار نشدهاند، چون آب به سطح زمین نرسیده در همین مکان سعی کردند که حمامی را احداث کنند که حدود ۲۰۰ سال قبل احداث حمام انجام گرفته است.
وی اظهارداشت: از نظر قدمت و تزئینات داخلی تقریبا هم سنگ حمام گنجعلیخان کرمان بوده و مانند حمامهای قدیمی دارای گرمخانه، رختکن، سربینه حمام(حمام سرد) و خزینه بوده است.
وی با بیان اینکه این حمام کاملا سنتی و یکی از بناهای بسیار زیبای طبس بوده است، گفت: این حمام دارای نقش و نگارها، سفالگریهای داخلی و بسیار زیبا که متاسفانه در زلزله سال ۱۳۵۷ طبس مثل تمام بناهای تاریخی دیگر طبس ویران شده و امروزه هیچ آثاری از این بنا در دست نیست.
مریدا گفت: حوضی که اکنون در این بنا وجود دارد، حوض باغ سرچشمه است که توسط مهندس دانشدوست در کتاب باغهای طبس کاملا معرفی شده است و جزو حوضهایی است که شکل هندسی خاصی دارد و قدمت این حوض حدود ۲۰۰ سال است.
مریدا یادآوری کرد: حمام تا قبل از زلزله سال ۵۷ قابل استفاده بوده و بیشتر خان نشین بوده و مورد استفاده خانواده خان بوده است اما بعدها مورد استفاده مردم نیز قرار میگرفته است.