بیرجندرسا-ولنتاین یک مهمان ناخوانده است مهمانی که کنگرش خورده و لنگر انداخته است. ولنتاین از آن سوی آبها آمده و حالا از سوی برخی گروههای جامعه آنقدر جدی گرفته میشود که اهمیت آن در کنار روز تولد قرار میگیرد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی بیرجندرسا به نقل از رویکرد, ولنتاین یک مهمان ناخوانده است مهمانی که کنگرش خورده و لنگر انداخته است. ولنتاین از آن سوی آبها آمده و حالا از سوی برخی گروههای جامعه آنقدر جدی گرفته میشود که اهمیت آن در کنار روز تولد قرار میگیرد.
حالا بخواهیم یا نخواهیم در اینروز چهره شهر عوض میشود و رنگ سرخ خرسهای پنبهای و شکلات قهوهای میگیرد. بیشتر جوانانی که برای خرید روز ولنتاین در پاساژها میگردند در واقع از روز ولنتاین چیز زیادی نمیدانند و نمیدانند آنطرف زنجیری که گرفتهاند چه خبر است و آخرین حلقهی این زنجیر به کجا وصلشان میکند.
حدود یک دهه است که این جشن نامانوس با فرهنگ ایرانی و اسلامی از آن سوی مرزها وارد شده و هر سال پررنگتر میشود تا جایی که از اوایل بهمنماه در فروشگاههای مختلف عرضه پوشاک، ساعت، عطر و... نمادها و نشانههایی از این روز دیده میشود حتی در سوپرمارکتها، شکلاتها و عروسکهای مربوط به روز ولنتاین به مشتریان عرضه میشود. این در حالی است که از سوی برخی مراکز انتظامی مرتبط، عرضه نمادهای این روز تخلف محسوب میشود.
در دیگر کشورهای دنیا که به نوعی بنیانگذار این روز محسوب میشوند معمولا هدیه روز ولنتاین شکلات است اما در ایران علاوه بر خرید شکلات و نمادهای دیگر این روز، خرید لباس، کفش، ساعت، بدلیجات و حتی طلا به عنوان هدیه، رواج دارد تا جایی که برخی از فروشندگان و مغازهداران برای فروش روز ولنتاین حساب ویژهای باز کردهاند.
یکی از فروشندگان پوشاک مردانه میگوید:« کلی تیشرت و جلیقه و شلوار و شال از قیمتهای مختلف آوردهام تا مغازهام خالی نباشه، نه مثل روز پدر اما شب ولنتاین فروش بدجوری بالا میره!»
و دختر جوانی که برای خرید آمده میگوید:« ولنتاین نزدیک عیده من و نامزدم برای هم هدیه لباس میخریم» او از ولنتاین به جز خرید هیچ چیز دیگری نمیداند.
تاریخچه ولنتاین
در صده سوم میلادی مطابق با اوایل شاهنشاهی ساسانی در ایران، در روم باستان فرمانروا کلودیوس دوم. عقاید عجیبی داشته است از جمله اینکه مردان مجرد نسبت به آنانی که همسر و فرزند دارند سربازان جنگجوتر و بهتری هستند. از این رو ازدواج را برای سربازان امپراتوری روم قدغن میکند. کلودیوس به قدری بیرحم و فرمانش به اندازهای قاطع بود که هیچ کس جرات کمک به ازدواج سربازان را نداشت. اما کشیشی به نام والنتاین (والنتیوس)، مخفیانه عقد سربازان رومی را با دختران محبوبشان جاری میکرد.
کلودیوس دوم از این جریان خبردار میشود و دستور میدهد که والنتاین را به زندان بیندازند. والنتاین در زندان عاشق دختر زندانبان میشود. با توجه به آنچه که در افسانه آمده کشیش ولنتاین برای او نامههایی نوشته و آنها را با نوشتن «از طرف ولنتاین به تو» امضاء کرده است، اصطلاحی که تا به امروز مورد استفاده قرار گرفته و بر روی کارتهای ولنتاین مشاهده میشود. سرانجام کشیش به جرم جاری کردن عقد عشاق بر خلاف قانون کلودیوس دوم اعدام میشود. بنابراین او را به عنوان فدایی راه عشق میدانند و از آن زمان ولنتاین تبدیل به نمادی برای عشق شده است.
اما کجای این قصه به ما ربط دارد کسی میداند؟
از سوی دیگر یک نماد ایرانی برای این روز وجود دارد که مربوط به همسران میشود که میتوان حداقل به عنوان جایگزین انتخاب کرد. در ایران باستان، از بیست قرن پیش از میلاد، روزی موسوم به روز عشق بوده است. این روز در تقویم ایرانی مصادف است با ۵ اسفند که در گاهشماری کنونی با ۲۹ بهمن برابر میشود، یعنی تنها ۴ روز پس از روز ولنتاین. این روز سپندارمذگان یا «اسفندارمذگان» نام داشتهاست.
ابوریحان بیرونی در آثارالباقیه آورده است که ایرانیان باستان این روز را روز بزرگداشت زن و زمین میدانستهاند. سپندارمذ در واقع لقب ملی زمین است. یعنی گستراننده، مقدس، فروتن. زمین نماد عشق است چون با فروتنی، تواضع و گذشت به همه عشق میورزد. زشت و زیبا را به یک چشم می نگرد و همه را چون مادری در دامان پر مهر خود امان میدهد. به همین دلیل در فرهنگ باستان اسپندار مذگان را بعنوان نماد عشق می پنداشتند.
در این روز زنان به شوهران خود با محبت هدیه میدادند. مردان نیز زنان و دختران را بر تخت شاهی نشانده، به آنها هدیه داده و از آنها اطاعت میکردند.
اخیرا گروهی از دوستداران فرهنگ ایرانی پیشنهاد کردهاند که به منظور حفظ فرهنگ ایرانی سپندارمذگان بجای ولنتاین به عنوان روز عشق گرامی داشته شود.