بیرجندرسا-عباس زاده کارگردان هنری استان تاکید کرد: اگر تصميم گرفته ايم به موضوع فرهنگ بومي و محلي توجه کنیم باید کمک کنیم تا بودجه های استان ما با همین حداقلي که در اختیارداريم درهمین استان توسط هنرمندان جوانی که مستعد هستند هزینه شود تا باعث توسعه فرهنگی و پیشرفت هنری استان شود
حسين عباس زاده كارشناس ارشد كارگرداني تئاتر از کارگردان هاي نمايشي استان که مسئوليت انجمن هنرهاي نمايشي استان را برعهده دارد، در سال جاري كارگرداني برنامه بزرگی همچون بازسازي غدير خم در نهبندان و نمايش عظيم و ميداني آيه هاي استقامت در بيرجند را اجرا کرده است.
این کارگردان هنری در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری بیرجندرسا در خصوص برگزاری اين نمايش هاي بزرگ كه در تاريخ استان بي سابقه بوده است گفت : ما در سال 1391 و سال جاری به ترتیب در بيرجند و نهبندان همزمان با عيد سعيد غدير خم توانستیم بازسازی این عید را که به صورت سراسری در صد شهر کشور برگزار مي شد اجرا کرده و مقام اول كشوررا کسب کنیم .
وی ادامه داد: تعداد هنروران و عوامل اجرايي در بيرجند و نهبندان به ترتیب 350 و 550 نفر بودند و طبق آمارهاي اعلام شده 80 هزار نفر در بیرجند و 18 هزار نفر در نهبندان از این دو مراسم بازدید کردند.
مسئول انجمن هنرهای نمایشی افزود: اعتبارمورد نيازاين برنامه و برپايي نمايشگاه همزمان در بيرجند چيزي بالغ بر 70 میليون ريال بيشتر نبود، كه اگر بر 80 هزار نفرتماشاگر اين برنامه تقسیم کنیم سرانه فرهنگی آن و بودجه ای که برای هر نفر در نظر گرفته ایم به 1000ريال هم نمی رسد.
وی همچنين با اشاره به تئاتر آیه های استقامت كه در هفته دفاع مقدس و در سال جاري در منطقه بيدخت بيرجند برگزار شد عنوان کرد: بچه های هنرمند ما در هفته دفاع مقدس، تئاتر "آیه های استقامت" را با آن همه سختی و مشکلات با حداقل سرمایه گذاری و توان بومی توليد و اجرا كنند.
این کارگردان هنری با اشاره به اجراي نماش آیه های استقامت در يك ميدان غیر استاندارد خاطر نشان کرد: هنرمندان استانی توانستند نمايش با شکوه و عظمی را با کیفیت بسیار بالای كه در نوع خود متفاوت و قابل ارزش بود را اجر کنند.
حسين عباس زاده با تقدیر از حمایت های مجموعه فرهنگی سپاه انصار الرضا(ع) خراسان جنوبی افزود: در تئاتر آیه های استقامت تعداد 60 نفر هنرور و 20 نفر عوامل اجرایی حضور داشتند، كه بیشتر آنها برای اولين بار بر روي صحنه مي رفتند, که این خود نیز نشان دهند استعداد بالای هنری استان خراسان جنوبی می باشد.
این کارگردان هنری استان با بیان اینکه تاثیر گذاری و ارتباط نمايش را بايد از استقبال گسترده مردم فهميد ؛ بیان کرد: جمعیت بی شماری در 12 شب که حدودا 36 هزار نفر بودند از این برنامه بازدید به عمل آوردند.
وی ادامه داد: بعضی افراد نیز برای چندمین بار، با شور و حرارت وصف نشدنی تئاتر را دنبال می کردند که این نشان دهنده تاثیر گذاري خوب برنامه بوده است.
حسين عباس زاده رئيس انجمن هنر هاي نمايشي استان در خصوص برنامه شب های طنز بیرجند که با مشاركت موسسه فرهنگي و هنري ماهور برگزار شد؛ عنوان کرد: این برنامه ای بود به مدت 10 شب با اجراي برنامه هاي شاد که با هزینه 150 میلیونی ریالی بخش خصوصی(موسسه ماهور) تامین شده بود.
وی با اشاره به توجیه اقتصادی بخش فرهنگی خاطر نشان کرد: این برنامه هنری بدون سرمایه گذاری از طرف دولت با مشارکت بخش خصوصي برگزار شد که با فروش بليط و استقبال گرم مردمی از این برنامه سرمایه اولیه برگشت داده شد، که این نمونه ای از سرمایه گذاری درعرصه فرهنگ استان و توجیه اقتصادی داشتن کار فرهنگی موثر و مفید در جامعه و بازگشت سرمایه است.
عباس زاده با توجه به شعار امسال که از سوی مقام معظم رهبری به نام اقتصاد و فرهنگ با عزم ملي و مدیریت جهادی نامگذاري شد است تاکید کرد: دو نکته کلیدی را رهبری در این شعار مدنظر و مورد تاكيد قرار دادند اقتصاد و فرهنگ ، بنابراین بايد متوجه اين مسئله باشيم كه هم فرهنگ می تواند در توسعه اقتصادی کمک کند و هم اقتصاد در توسعه فرهنگي نقش خواهد داشت که هر کدام به نوعي لازم و ملزوم و هر دو مکمل یکدیگر هستند.
این هنرمند استانی با اشاره به استعدادهاي سرشار و بالقوه استان كه برخوردار از توان و آثار ارزشمندي هستند عنوان کرد: آيا سرانه اي که برای حمايت از توليدات هنرمندان در نظر می گیريم منطقي است؟ آیا متوجه معيشت و بيمه هنرمندان مان هستيم؟! آیا هزینه میلیونی که برای یک هنرمند خارج استانی پرداخت می شود برای یک هنرمند استانی در نظر گرفته مي شود؟!! آيا تاكنون مسئولان از خودشان پرسيده اند، چرا هنرمند تجسمي كه پول توليد آثار هنري خود را به زحمت تامين مي كند براي اجاره سالن نمايشگاه بايد كرايه سنگين پرداخت كند؟ چرا مسئولين و مديران دستگاه هاي اجرايي با توجه به دعوت مكرر از سوي هنرمندان برای افتتاح يك نمايشگاه هنری و يا اجراي نمايش در سالن حضور ندارند، اما در پرژه هاي عمراني همه حضور پیدا می کنند؟!!!!
عباس زاده با اشاره به تفاوت نداشتن جشنواره هاي بين المللي هنري با مسابقات جهاني ورزشي تاکید کرد: من با احترام به جامعه ورزش استان اين سوال را مطرح می کنم كه چرا براي يك قهرمان ورزشي در فرودگاه مراسم استقبال مي گيرند و همه حضور دارند و برای آنها در سالن، خيابان، خانه و حتی ديدار خصوصي برگزار مي كنند که البته این قابل تقدیر است اما هنرمند نوجوان و قهرمان هنري ما كه در جشنواره بين المللي هنري حائز رتبه و نشان و مدال مي شود اهميتي داده نشده و فقط بخش كوچكي از صفحه روزنامه را به خبر درباره اش اختصاص مي دهند ودريغ از دیدار با او چه برسد به تقدير.
وی ادامه داد: متاسفانه هنرمندان اعلارغم مشکلات و سختی ها به چشم نمي آيند و فراموش مي شوند وبا اين بي مهري بايد اذعان داشت كه تنها عشق است كه او را در اين عرصه پابرجا نگه می دارد.
وی با انتقاد از اینکه چرا در نشست هایی که از سوی شورای فرهنگ عمومی برگزار می شود از هنرمندان برجسته و صاحب نظران رشته هاي مختلف هنري دعوت بعمل نمي آيد ؟ خاطرنشان کرد: باید ابراز تاسف کرد، از برخي مسئولین در نادیده گرفتن هنرمندان استانی و باید از آنها سوال کرد که آیا برگزاری برنامه های با هنرمندان دیگر استان ها می تواند در توسعه فرهنگی شهر ما تاثیر داشته باشد؟!
رئيس انجمن هنرهاي نمايشي استان ادامه داد: خراسان جنوبی نیازمند این است که فرهنگ بومی محلی و آداب و رسوم خود را تقویت کند و اين مهم اتفاق نمي افتد مگر با حمايت و اعتماد مسئولين به هنرمند بومي و تلاش هنرمند بومي و فرهيخته استاني. قرار نیست افرادي از کلان شهر ها دعوت شوند ودرحالي كه با فرهنگ ما آشنایی ندارند براي ما برنامه تكراري اجرا کنند.
عباس زاده کارگردان هنری استان تاکید کرد: اگر تصميم گرفته ايم به موضوع فرهنگ بومي و محلي توجه کنیم باید کمک کنیم تا بودجه های استان ما با همین حداقلي که در اختیارداريم درهمین استان توسط هنرمندان جوانی که مستعد هستند هزینه شود تا باعث توسعه فرهنگی و پیشرفت هنری استان شود
.
این کارشناس هنری استان افزود: اگر در فکر سرمایه گذاري فرهنگي هستیم، یکی از راه هایی این است که بتوانیم منابع خود را برای خود حفظ کنیم و ناملايمت هاي محيط زندگي مان را در آثار هنري هنرمند ببينيم و براي آن چاره اي بيانديشيم و سبك زندگي خود را اگر داعيه استاني فرهنگي داريم به استان هاي ديگر معرفي كنيم. چرا ما داشته هاي فرهنگي مان را به كلان شهرهاعرضه نكنيم.
وی ادامه داد: فراموش نكنيم ما بجز زرشك و زعفران گنجينه هاي ارزشمند ديگري هم داريم از جمله مشاهير و منابع عظيم فرهنگي، اعم از علما، فرهنگيان، دانشگاهيان، هنرمندان و بطور كلي اعقاب ما كه فرهنگ جامعه مديون تلاش اين بزرگان است.
عباس زاده با اشاره به سال فرهنگ عنوان کرد: سوال من از متولیان برنامه های فرهنگی که در حال برگزاری این چنین برنامه هایی با دعوت از هنرمندانی از دیگر شهرها هستند این است که آیا اين هنرمندان توانسته اند، اهداف سازمانی آنها را در عرصه فرهنگ در سال اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی محقق کند.
وی ضمن تشكر از مسولين شهرداري از حمایت هنرمندان استانی در کل سال خاطر نشان کرد: بايد مسئولین شهرداری و دستگاه های اجرایی از خودشان اين سوال را بپرسند كه آیا برنامه هاي از اين دست توانسته سبک زندگی شهروندی را در بیرجند توسعه دهد؟! چرا باید هزینه ای که در کل سال برای هنرمند استانی می شود در یک روز برای هنرمند کشوری و شاید بیشتر انجام بگیرد که هیچ تاثیری جز شادی مقطعی مردم ندارد؟!!
کارشناس موفق هنری استان با احساس نگرانی در حوزه تئاتر شهر در استان بخصوص در بیرجند افزود: زیر ساخت های هنری ما در استان بسیار ضعیف بوده و ما چیزی به عنوان تئاتر شهر حتی در بیرجند نداریم و این باعث نگراني آينده مركز استان است.
حسين عباس زاده رئيس انجمن هنر هاي نمايشي استان گفت: كمترين توقع ما از مسئولین این است که پارک جنب "شهرداری " بيرجند نام آن به پارک" فرهنگ و هنر " تغییر یابد و برخوردار از زيرساخت هاي فرهنگي از جمله تئاتر شهر شده و درهمه جا به پارک فرهنگ وهنر شناخته شود تا آغازی برای بهره وری فرهنگی در سطح جامعه باشد.
این کارشناس هنری با اشاره به آسیب شناسی همه برنامه های فرهنگی تاکید کرد: توقع من به عنوان علاقه مند به توسعه هنر های مختلف فرهنگی این است که، باید مسئولین فضایی را برای تحلیل و بررسی برنامه های فرهنگی قبل از اجرای برنامه ها و همچنین جلسات نقد و بررسی بعد از اجرای برنامه ها فراهم کنند تا شاهد آسیب ها جدی برپيكره فرهنگي جامعه نباشيم. بلکه باعث پیشرفت و شکوفایی فرهنگ بومی و ملی خود در استان و کشور شویم.
رئيس انجمن هنر هاي نمايشي استان با بیان اینکه با داشتن حداقل 30 ,40 میلیون تومان می شود تعداد 6 نمایش بلند حتی با پرداخت دست مزد، توليد كرد افزود: در حال حاضر اعتباری برای ما در نظر گرفته نشده است و حتي يك درصد بودجه اعتبارات فرهنگي استان صرف حمايت از توليدات فرهنگي در اعتبارات دیده شده بود به توليد تئاتر اختصاص پيدا نمي كرد و ظاهراً دیگر این بوجه هم نيست.
وی ادامه داد: بسيار غم انگيز و نگران كننده است كه هنرمندان ما برای ساخت دکوراسیون از جیب شخصی هزینه کند چرا که هنرمند جوان ما هزينه اي در اختيار ندارد، هنر و هنرمند مظلوم واقع شده است.هرچند نمي توان از حمايت هاي اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي،ميراث فرهنگي و صنايع دستي و گردشگري استان و سپاه انصارالرضا (ع) استان در حمايت از هنر چشم پوشي كرد.
عباس زاده با اشاره به توان هنرمندان خراسان جنوبی ابراز امید واری کرد و ادامه داد: استعداد های جوان فراوانند كه اگر شناسايي و جذب و حمايت نشوند به فراموشي سپرده شده و همانند خشکسالی چند ساله اخیر که باعث خشک شدن درختان ما شده،این بی مهری ها نیز باعث نابودی فرهنگ بومی و ملی ما خواهد شد.
رئيس انجمن هنر هاي نمايشي استان با بیان اینکه برای فرهنگ سازی باید دلسوزانه تلاش شود خاطر نشان کرد: بین متولیان فرهنگ باید وفاق و همدلی صورت گیرد و برای فرهنگ دلسوزانه تلاش کنند نه مقطعی چون تسكين مقطعی بی فایده است واميدوارم مسئولين استاني اين فقر فرهنگی را مسئله مهمی در نظر بگیرند. چرا که باعث نابودی کامل فرهنگ بومی استان نشود.
وی در پایان به عنوان دلسوز فرهنگ بومی استان از مسئولین خواست كه سرمايه هاي انساني در حوزه هنر را جدي گرفته چرا كه به فرمایش مقام معظم رهبر: " فرهنگ از اقتصاد هم مهمتر است. چرا؟ چون فرهنگ، به معنای هوایی است که ما تنفّس میکنیم؛ شما ناچار هوا را تنفّس میکنید، چه بخواهید، چه نخواهید؛ اگر این هوا تمیز باشد، آثاری دارد در بدن شما؛ اگر این هوا کثیف باشد، آثار دیگری دارد. فرهنگ یک کشور مثل هوا است؛ ".