بیرجندرسا-کشاورزان دیم کار شهرستان زیرکوه این روزها از بلندترین ارتفاعات شهرستان زیرکوه خوشههای طلایی گنم را درو میکنند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی بیرجندرسا به نقل از فارس، تیرماه همیشه یادآور روزهای گرم و سوزناک و طاقتفرساست، روزهایی که بسیاری از مردم برای فرار از گرما استراحت در منزل و استفاده از خنکای وسایل سرمایشی را لذتبخشترین کار میدانند.
اما در این میان هستند کسانی که این روزها برای برداشت محصولاتشان سخت مشغول کار و تلاش هستند، اگر چه برداشت گندم مدتی است در شهرستان زیرکوه به پایان رسیده، اما در گوشهای از این آب و خاک داستان برداشت محصول گندم داستان جداگانهای است.
خروسخوان صبح پس از اقامه نماز راهی روستایی در منطقه ییلاقی شهرستان زیرکوه به نام پیشبر میشویم، قرار است امروز به اتفاق اهالی این روستا در جشن بزرگ گندمدرو شرکت کنیم.
قبل از طلوع آفتاب به اتفاق جمعی از کشاورزان به سمت ارتفاعات جنوبی روستا حرکت میکنیم، پوشش خاص کشاورزان محلی در این فصل سال و استفاده از لباسهای گرم و شالهایی که بر سر و صورت پیچیده بودند، حکایت از سردی هوا در این منطقه داشت.
مسیر، خاکی و پرپیچ و خم است و سربالاییهای خطرناک و صعبالعبور سبب شده تا هر وسیلهای قادر به رفتن از این مسیر نباشد، اکثر کشاورزان با موتور، تراکتور و عدهای با استفاده از ماشینهای کمکدار این مسیر را طی میکنند.
اشعههای خورشید آرام آرام نمایان میشود، اما سرمای سوزناک هوا استخوانهایم را به لرزه انداخته است، گویا درست در میانه فصل زمستان به سر میبریم، لباس یکی از کشاورزان را امانت میگیرم تا از این سوز سرمای بیرحم در امان باشم.
با طلوع نخستین اشعههای خورشید به محلی میرسیم به نام دشت گریانه، دشتی که تا چشم کار میکند مملو از بوتههای طلایی گندم است.
دشت گریانه منطقهای است در مرز مشترک بین شهرستان زیرکوه و درمیان با ارتفاعی حدودا 2 هزار و 800 متر.
از یکی از کشاورزان میپرسم چرا نام این منطقه را گریانه گذاشتهاند؟ وی میگوید: سوز سرما و وزش بادهای سوزناک سبب جاری شدن اشک از چشم انسان میشود و نام گریانه به همین خاطر برای این منطقه انتخاب شده است.
حسن احمدی میگوید: سالهاست که کشاورزان روستاهای شهرستان زیرکوه و شهرستان درمیان در این دشت وسیع به کاشت گندم میپردازند، کشاورزانی که اکثرا از روستاهای پیشبر، بقال، فخرآباد، گیت و تختهجان این روزها درحال برداشت محصول خود هستند.
این کشاورز ادامه میدهد: در این دشت وسیع علاوه بر گندم دیم محصولاتی مانند چغندر قند، نخود، شلغم و آفتابگردان نیز به صورت دیم کاشت میشود و هنگام برداشت محصول همه اعضای خانواده برای برداشت سعی میکنند در این جشن بزرگ در این منطقه زیبا حضور داشته باشند.
با طلوع خورشید و صرف چای آتشی کار و تلاش آغاز میشود و خوشههای طلایی گندم با دستان پینهبسته کشاورزان این منطقه درو میشوند، گندمها به محض درو شدن توسط عدهای با استفاده از ساقههای سبز بستهبندی میشوند تا باد و طوفان باعث جابجا شدن آنها نشود.
در حالی که برداشت گندم از دشتهای زیرکوه مدتهاست به پایان رسیده، اما گوشه و کنار این گندمزار عظیم را که نگاه میکردم، هنوز ساقههای بعضی از گندمها سبز بود و این نشاندهنده سرمای هوا در این منطقه است.
کاشت گندم در گریانه از نیمه فروردین آغاز میشود
یکی از کشاورزان این منطقه میگوید: معمولا کاشت گندم در دشتها قبل از اسفندماه انجام میشود، اما به دلیل سرمای بیش از حد در این منطقه کاشت گندم در گریانه از نیمه فروردینماه به بعد آغاز میشود.
محمد علی آقایی خاطرنشان کرد: سرمای هوا به حدی است که در حالی که همه جای استان محصول گندم برداشت شده است، اما در دشت گریانه کشاورزان از اوایل مردادماه شروع به برداشت محصول میکنند و هنوز قسمتهایی از منطقه زیرکشت، سبز است.
به گفته این کشاورز اهل روستای پیشبر، گندم این منطقه بدون استفاده از هیچگونه مواد سمی و شیمیایی تولید میشود و از کیفیت بسیار بالایی برخوردار است و نانی که از این گندم تهیه میشود، بسیار خوشمزه است.
برداشت 200 تن گندم دیم از دشت گریانه
کارشناس جهاد کشاورزی شهرستان زیرکوه گفت: حدود 400 هکتار از اراضی دشت گریانه واقع در ارتفاع 2 هزار و 800 متری شهرستان زیرکوه زیر کشت گندم دیم قرار دارد و کشاورزان زحمتکش این منطقه توانستهاند با استفاده از رطوبت و خاک مناسب حدود 200 تن گندم دیم برداشت کنند.
حمید فرخدوست خاطرنشان کرد: بارندگی زیاد در این منطقه، سرمای هوا و نگهداشت رطوبت در زمین سبب شده تا محصول این منطقه هم از لحظ کمیت و هم از نظر کیفیت در سطح بسیار عالی برداشت شود.
کار و تلاش و جشن بزرگ برداشت محصول گندم در سرمای دلنشین هوا ادامه دارد. لحظاتی را با چای آتشی میهمان کشاورزان پرتلاش این منطقه میشویم، کشاورزان اما خواستههایی از مسئولان دارند، آنها خواستار تسطیح جاده دشت گریانه هستند، جادهای که حوادث و اتفاقات آن بارها سبب از بین رفتن محصولات کشاورزان شده است.