بیرجند رسا- کمی پایینتر در خیابان با دو خانم میانسال روبهرو شدم که با ناراحتی و عصبانیت به من نزدیک شدند و مدعی بودند دولت این درختان را برای فروش چوبشان قطع میکند. این در حالی است که با تداوم روند بیمار شدن این درختان چنار، باید انتظار داشته باشیم درختان بیشتری هرس و در نهایت قطع شده و به فهرست درختان گم شده تهران افزوده شوند!
هرچند ماجرای قطع درختان تهران پس از آخرین نشست خبری احمدینژاد با خبرنگاران از سطح مناقشه میان شهردار سابق و شهردار مسقر پایتخت تا رقابت انتخاباتی رئیس جمهوری که گزینه انتخاباتی داشت با شهرداری که رقیب قدرتمندی بود، اوج گرفت، به ظاهر هیچ تأثیری به حال درختانی که تهران را بدرود میگویند، نداشت!
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی بیرجند رسا به نقل از«تابناک»، گاردین در گزارشی مصور به مقوله قطع درختان طولانیترین خیابان کشور و حتی خاورمیانه، خیابان ولیعصر (عج) تهران پرداخته که گاه بابت پروژههای عمرانی قطع و گاه توسط کسبه برای دید بهتر مغازههایشان قربانی میشوند.
این رسانه انگلیسی که مدتی است، بخشی به نام «دفتر تهران» را راهاندازی کرده، در ادامه به غائله بریدن چند چنار و بحث جنجالی پیامد انتشار تصاویر آن اشاره کرده و مینویسد: تابستان امسال تصاویر چند درخت قطع شده در امتداد خیابان ولیصر (عج) در شبکههای اجتماعی منتشر شد و در کمتر از چند ساعت به رسانههای خبری راه یافت؛ درختانی که با اره کارگران شهرداری قطع شده بودند و آن گونه که از تصاویر منتشر شده معلوم بود، شصت سال یا بیشتر سن و سال داشتند.
درختان چنار این خیابان در زمانی که خیابان ساخته میشد، در سال ۱۹۲۲ میلادی (۱۳۰۱ هجری خورشیدی) کاشته شدهاند.
در دو سوی خیابان، کانالی از ابتدا تا انتها به طول یازده مایل (بیش از هفده کیلومتر) برای آبیاری درختان ایجاد شده است. این خیابان فارغ از طول و درازی آن، ارزش نمادینی در میان ایرانیان داشته و حکایات بسیاری را یادآوری میکند؛ همین اهمیت موجب شد اتفاق روی داده به سرعت به صدر اخبار راه بیابد.
مجتبی عبداللهی، معاون خدمات شهری شهرداری تهران در توضیح اتفاق روی داده، برخی از درختان چنار این خیابان را مرده و یا دچار پوسیدگی و قطع آنها را برای رفع خطری که عابران را تهدید میکرد، دانسته بود!
علی محمد مختاری، رئيس سازمان پاركها و فضای سبز تهران نیز در این باره به یک روزنامه گفته بود: تنها شش اصله درخت با نظر کارشناسان در محدوده مرکزی شهر قطع شد که به علت فرسودگی برای رهگذران خطرساز بودند؛ چه آن که در صورت سقوط شاخهها یا تنه این درختان روی خودروها و عابران تلفات سنگینی ایجاد میشد.
هرچند مختاری اعلام کرد که کمتر از ده چنار در امتداد ولیعصر قطع شده، ولی شواهد نشان میداد شمار واقعی این درختان بیش از سی اصله بوده است.
از نزدیک پانزده هزار درخت این خیابان، اکنون حدود هفت هزار اصله باقی مانده که برخی از آنها در وضع بدی هستند. [بر پایه سرشماری سازمان پارکها و فضای سبز تهران در سال ۱۳۸۲، چنارهای این خیابان، نزدیک ۸۹۰۰ اصله شمارش شده است].
اقدامات صورت گرفته توسط شهرداری، یکی از علل اصلی خشک شدن این درختان است، چراکه چند سال پیش و با اجرای طرح پیادهروسازی در این خیابان، کف کانالهای آب بتن شد تا راه نفوذ آب در زمین و رسیدن به ریشه این درختان بسته شده و خشک شدن درختان آغاز شود!
مرگ شمار بسیاری از درختان چنار خیابان ولی عصر(عج) با توجه به پروژههای نوسازی پیادهرو، اعتراضات زیادی به همراه آورد تا سرانجام برخی قسمتهای بستر بتنی با قلوه سنگها جایگزین شوند؛ هرچند این جایگزینی به صورت کامل انجام نشد تا زمینه خشک شدن درختان کماکان وجود داشته باشد.
آلودگی هوای تهران تنها برای شهروندان کشنده نیست، بلکه یکی دیگر از عوامل مرگ چنارها همین آلودگی هوا به شمار میآید که نشانههای آن به وضوح در بخشهای مرکزی خیابان ولیعصر (عج) به چشم میخورد حال آنکه در محدوده شمالی این خیابان، در بالاتر از میدان ونک اینگونه نیست.
به این عوامل میتوان بی توجهی مسئولان شهرداری در نگهداری از این درختان و همچنین قطع شدن برخی درختان توسط کسبه برای بهتر شدن دید مغازههایشان را نیز افزود که در سایه مجازات نشدن متخلفان، ادامه دارد.
عکاس گاردین در توضیح این عکس مینویسد: هنگامی که از تنه بریده یک چنار عکس میگرفتم، شاهد واکنشهای متفاوت برخی عابران بودم؛ برخی بی تفاوت به راه خود ادامه میدادند، برخی به با تأسف و ناراحتی سر خود را تکان میدادند و تعدادی از من میپرسیدند که چرا این درختان بریده شدهاند؟
برخی از صاحبان مغازهها هم از قطع این درختان نگران بودند و ابراز میداشتند که گاه قطع این درختان شبانه روی میدهد. یکی از ایشان در پاسخ به من درباره درخت بریده شده در مقابل مغازهاش گفت: این درختی که کارگران شهرداری بریدند، سبز بود و هنگامی که میخواستند قطعش کنند، تنها توانستم به ایشان بگویم که آبیاری روزانه این درخت را من انجام میدهم.
کمی پایینتر در خیابان با دو خانم میانسال روبهرو شدم که با ناراحتی و عصبانیت به من نزدیک شدند و مدعی بودند دولت این درختان را برای فروش چوبشان قطع میکند.
این در حالی است که با تداوم روند بیمار شدن این درختان چنار باید انتظار داشته باشیم درختان بیشتری هرس و در نهایت قطع شده و به فهرست درختان گم شده تهران افزوده شوند!