بیرجند رسا- هرچه در باب مدح یا مذمت طرح تفکیک جنسیتی در دانشگاهها شنیده و یا خوانده باشید، باز چگونگی اجرای این طرح میتواند جالب توجه باشد؛ شیوههایی که گاه اینقدر عجیب و غریب هستند که میتوان با عنوان «بدون شرح» هم نقلشان کرد و هم نقدشان!
هرچه در باب مدح یا مذمت طرح تفکیک جنسیتی در دانشگاهها شنیده و یا خوانده باشید، باز چگونگی اجرای این طرح (که البته هنوز رسما اجرا نشده و چه بسا هرگز رسما اجرایی نشود!) میتواند جالب توجه باشد؛ شیوههایی که گاه اینقدر عجیب و غریب هستند که میتوان با عنوان «بدون شرح» هم نقلشان کرد و هم نقدشان!
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی بیرجند رسا به نقل از«تابناک»، دو هفته به آغاز سال تحصیلی جدید مانده، طرح تفکیک جنسیتی به ابتکار یکی از مدیران دانشگاه فردوسی مشهد در یک دانشکده به اجرا درآمد تا در ادامه راه نه تنها حدود شش هزار دانشجوی دانشکده از دستور این مدیر شگفت زده شوند، بلکه شدت عجیب بودن ماجرا کاری کند که در تصمیم اتخاذ شده تجدید نظر صورت گرفته و معجون نهایی خندهدار به نظر برسد.
ماجرا از این قرار است که معاونت آموزش دانشکده مهندسی این دانشگاه در هفدهم شهریور ماه گذشته، به دلایلی که اعلام نشده، تصمیم به اجرای تفکیک جنسیتی در سطح دفاتر انجمنهای علمی و دفتر سازمان دانشجویان جهاددانشگاهی دانشکده مهندسی میگیرد؛ به این صورت که برای جلوگیری از اختلاط دانشجویان، اتاقهای انجمنهای علمی رشتههای مختلف را متعلق به «برادران» دانسته و تمامی «خواهران» عضو این انجمن ها را در مکانی که متعلق به جهاد دانشگاهی بود، تحت عنوان «انجمنهای علمی خواهران» جانمایی کند!
این تصمیم با اعتراض دانشجویان، به ویژه اعضای این انجمن های علمی مواجه شده و پیگیری امر توسط مسئولان دانشگاه در دستور کار قرار میگیرد اما نتیجهای حاصل نشده و پیرو آن، انجمنهای علمی و دفتر جهاددانشگاهی دانشکده مهندسی در اعتراض به این رویکرد توهین آمیز، فعالیتهای خود را به حالت تعلیق درآورده و شورای صنفی-رفاهی دانشگاه فردوسی نیز مراتب را در نامهای سرگشاده خطاب به سرپرست وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اعلام کرده و اعتراض خود را از تصمیم اتخاذ شده اعلام مینماید.
این در حالی است که پیگیریها حکایت از آن دارد که شورای صنفی این دانشکده نیز پیشتر به دستور مسئولان دانشکده تعطیل شده تا در حال حاضر تنها انجمن اسلامی و بسیج، نهادهای دانشجویی باقی مانده در دانشکده فنی باشند؛ نهادهایی که جزئی از یک کلیت بزرگ تر هستند و به لحاظ ماهیت، بسیار متفاوت با انجمن های علمی بوده و چه بسا تعطیل نشدهاند چون تعطیلیشان توسط مسئولان دانشکده ممکن نبوده است!
اما ماجرا زمانی جالب تر میشود که بدانیم موج انتقادات به این تفکیک جنسیتی چندان هم بی تاثیر نبوده است چراکه شنیده میشود تعلیق فعالیت انجمن های علمی برای مسئولان دانشگاه گران تمام شده و در واکنش به آن، شیوه تفکیک جنسیتی این انجمن ها دستخوش تغییراتی شده است.
بر اساس این تغییرات که ظاهرا از ابتدای هفته آتی اجرا خواهد شد، قرار است فضای اختصاص داده شده به تمامی انجمنهای علمی، روزانه دو ساعت در اختیار خواهران و دو ساعت در اختیار برادران قرار گرفته و اعضای انجمنهای علمی و سایر دانشجویان دانشکده اجازه بیابند چهار ساعت در روز به صورت مختلط از این فضا استفاده نمایند!
این تصمیم به قدری عجیب است که نیاز به شرح و بسط آن نیست؛ طرحی مشابه روش کاستن بار ترافیکی برخی مناطق پر ازدحام برخی کلانشهرها بر اساس زوج و فرد بودن رقم آخر پلاک خودروها که در ساعات پایانی روز به انتها رسیده و تردد خودروهای زوج و فرد به صورت مختلط مجاز میشود.
بدین ترتیب درخواهیم یافت که دستور به اجرای تفکیک جنسیتی صورت گرفته آنچنان بی پشتوانه و سطحی بوده که پس از اعتراضها و به خطر افتادن بنیان انجمنهای علمی، بار دیگر اختلاط (محدود به ساعاتی در روز) مجاز شمرده شده است تا هم شان دستوردهندگان حفظ شود و هم بنیان نیم دار انجمنهای علمی حفظ شود!
جدای آن، آنچه در غائله ختم نشده دانشگاه فردوسی نتیجه میشود، وجود ابهامات فراوان در حاشیه طرحی است که به تفکیک جنسیتی مشهور شده و به زعم مدافعانش، بخشی از پروسه اسلامی کردن دانشگاههاست ولی به رغم آنکه سالهاست مطرح میشود، به طور جدی نه رد شده و نه هرگز در دستور اجرا قرار گرفته است تا هرچه از آن میشنویم، مبتنی بر سلیقه افراد و مدیران باشد نه تدبیر و کار کارشناسی.