کدخبر: ۸٤۷۵
۲٦ مهر ۱۳۹۲ ساعت ۱۸:۲۷
ارزيابي رسانه هاي خارجي فارسي زبان ازمذاكرات ايران با گروه۱+۵ در ژنو
بیرجند رسا- برخي از رسانه هاي خارجي فارسي زبان به نقل از مقامات ديپلماتيك . مذاكرات ايران با گروه ۱+۵ در ژنو را مثبت، سازنده، جدي و صريح توصيف و برخي ديگر نيز در مورد موفقيت مذاكرات در آينده ابراز ترديد كردند.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی بیرجند رسا به نقل از ايرنا، اين رسانه ها همچنين به نقل از تحليلگران سياسي توقع غيرمنطقي را تهديدي براي مذاكرات دانسته و پيوستن ايران به پروتكل الحاقي را الزامي براي شفاف سازي دانستند.
اين رسانه ها همچنين مدعي شدند: جمهوري اسلامي مي خواهد در وضعي باشد كه بگويد من تسليم نشدم و كسي جام زهر را ننوشيده است، بنابراين مساله اين است كه آيا گروه ۱+۵ حاضر است به تهران فرصت بدهد تا آبروي خود را حفظ و در يك دوره زماني اعتمادسازي كند.
* توقع غيرمنطقي تهديدي براي مذاكرات
مارك فيتز پاتريك با عنوان كارشناس موسسه بين المللي مطالعات استراتژيك لندن، توقع غيرواقع بينانه در مذاكرات هسته اي را تهديدي براي آن دانست و به بي بي سي گفت: اگر غرب تصور كند كه ايران از تمام حالت هاي غني سازي عقب نشيني مي كند و كوتاه مي آيد، به نظرم انتظار غيرواقع بينانه اي است. همچنين اگر ايران فكر كند كه برنامه غني سازي خود را به هيچ عنوان نبايد محدود كند يا برنامه تحقيقاتي اراك را ادامه دهد كه مي تواند پلوتونيوم را تا حد نظامي غني سازي كند، آن هم توقع و انتظاري غيرواقع بينانه است و همه اينها مي تواند مذاكرات را به خطر بيندازد. بنابراين دو طرف بايد واقع بين باشند.
*خطر حمله نظامي در صورت شكست ديپلماسي
مارك فيتز پاتريك در باره شانس ديپلماسي در صورت بي نتيجه ماندن مذاكرات گفت: مقابل ما يك پنجره و فرصتي باز شده كه بيش از ۶ تا ۱۲ ماه طول نخواهد كشيد. تابستان آينده برنامه هسته اي ايران از نظر پيشرفت به جايي خواهد رسيد كه بيش از حد به سلاح هسته اي نزديك خواهد بود و اگر اين مذاكرات به جايي نرسد من فكر مي كنم تابستان آينده در باب گزينه نظامي بيشتر خواهيم شنيد.
*حفظ اجماع داخلي ضروري است
يك تحليلگر سياسي مقيم پاريس نيز با تاكيد بر حفظ اجماع داخلي براي به نتيجه رسيدن مذاكرات به بي بي سي گفت: اگر به سابقه سي و چند ساله ديپلماسي جمهوري اسلامي نگاه كنيم، آنچه آن را همواره فلج كرده، به هم خوردن اجماع داخلي و به نوعي گروگان گرفتن مساله روابط بين المللي و نتيجه مذاكرات در مورد مساله هسته اي براي ملاحظات سياست داخلي است. بنابراين ميل و اراده در مذاكره به تنهايي كافي نيست و نيازمند ابزاري است كه عمده ترين آن حفظ اجماع داخلي است.
*پروتكل الحاقي از لوازم شفاف سازي
فرد ديگري با عنوان تحليلگر ارشد گروه بين المللي بحران در واشنگتن، پيوستن ايران به پروتكل الحاقي را از لوازم شفاف سازي برنامه هسته اي ايران دانست و به بي بي سي گفت: البته چون امضا و اجراي پروتكل الحاقي و تصويب آن توسط مجلس امري بازگشت ناپذير به شمار مي رود، بنابراين آيا بايد در مقابل آن، غرب و ۱+۵ هم امتيازات بازگشت ناپذيري به ايران بدهند و به همين علت است كه من فكر مي كنم ايراني ها شكل گيري اين اتفاق را به مراحل پاياني واگذار كرده اند.
*نقش مهم مجلس
اين تحليل گر سياسي در باره واكننش مجلس ايران با توجه به شرايط سياسي و مخالفت هاي داخلي موجود نسبت به مذاكرات ژنو با تاكيد بر نقش مهم مجالس ايران و غرب در مذاكرات هسته اي گفت: مجلس به هر حال در اين مورد تقريبا كليد مساله معاهده الحاقي را به دست دارد و دولت بدون كمك و همراهي آن نمي تواند اين مشكل را حل كند. از سوي ديگر بايد در نظر گرفت اين كارتي است كه مذاكره كنندگان ايران مي توانند بر سر ميز مذاكرات در مقابل دولت آمريكا با آن بازي كنند تا اگر دولت آمريكا هدفش اين بود با بهانه كنگره كه تحريم ها را كنترل مي كند از زير بار امتياز دادن به ايران طفره برود، دولت ايران هم مي تواند كارت مجلس را در مقابل كنگره استفاده كند.
*مذاكرات به نتيجه ملموس نرسيده
فرد ديگري با عنوان تحليلگر مسانل استراتژيك نتيجه مذاكرات ژنو را توافق در زمينه گفت وگو براي ادامه گفت وگو دانست و به يك راديوي آمريكايي گفت: اگر من بخواهم در يك جمله گفت و گوهايي را كه در طي دو روز گذشته انجام شده جمع بندي كنم به جاي اين كه بگويم گفت و گوها از رسيدن به نتيجه باز ماند و يا شكست خورد مي توانم بگويم كه گفت و گوها به طور موقت از دست پيدا كردن به نتيجه قابل لمس باز ماند. بنابراين در عمل آنچه كه توافق شده گفت و گو براي ادامه گفت و گو است اما با توجه به جو حاكم نسبتا مثبت اين دوره نسبت به دوره هاي قبل مي توانيم بگوييم كه اين يك نيم گام به جلو است.
*خوشبيني محتاطانه
فرد ديگري با عنوان تحليل گر سياسي مقيم لندن مذاكرات ژنو را خوش بيني محتاطانه نسبت به پرونده اتمي ايران توصيف كرد و به راديو فرانسه گفت: تصور مي شود تهران بر اثر فشار شديد تحريم ها بويژه تحريم هاي بانكي و نفتي ناگزير روش پيشين را كه بسيار غيرقابل انعطاف بود، كنار بگذارد.
وي در پاسخ به اين پرسش كه چرا وقتي همه محتويات اين پرونده را مي دانند ايران اصرار به محرمانه ماندن آن دارد؟ گفت: به اين دليل كه مساله خاصي پيش نيايد؛ عين اين جريان را در مورد جنگ ايران و عراق شاهد بوديم و وقتي ولايتي به ژنو آمد و با طارق عزيز ملاقات كرد، طرف عراقي از نتيجه مذاكرات خبر داد اما ولايتي حاضر نشد با روزنامه نگاران صحبت كند.
وي مدعي شد: مخفي نگه داشتن مذاكرات يكي از راه هايي است كه مي تواند افكار عمومي را براي عقب نشيني بدون از دست دادن آبرو آماده كند.
*رژيم صهيونيستي تنها مخالف
سايت دويچه وله (راديو صداي آلمان) نيز در گزارشي در باره مذاكرات ژنو نوشت: در حالي كه اغلب محافل سياسي غرب روند مذاكرات هسته اي را مثبت ارزيابي مي كنند، اسراييل مخالف كاهش تحريم هاي بين المللي و خواهان اقدامات عملي از سوي ايران است.
يك مقام ارشد رژيم صهيونيستي گفت: در مورد پرونده اتمي ايران پيشنهادات جديد ملاك نيست و بايد تنها به اقدامات عملي اين كشور توجه كرد.
دويچه وله همچنين واكنش مقامات آلماني به روند مذاكرات را مثبت توصيف كرد و افزود: مسوولان رسمي وزارت خارجه آلمان همچون ديگر اعضاي گروه ۱+۵ روند مذاكرات ژنو را مثبت و سازنده خواندند.
گيدو وستروله وزير خارجه آلمان. مذاكرات ژنو را جدي و ماهوي خواند و گفت: ما خواهان ادامه سريع مذاكرات اتمي هستيم. مذاكرات ژنو اميد ما به حل ديپلماتيك مناقشه اتمي را افزايش داده است.
دويچه وله در مورد واكنش روسيه هم گفت: در حالي كه ايالات متحده مذاكرات هسته اي ايران با شش قدرت جهاني را جدي و صريح خوانده اما يك ديپلمات ارشد روسي مي گويد، نتايج اوليه مذاكرات نمي تواند تضمين كننده موفقيت گفت وگوها در آينده باشد.
*گامي مثبت براي دستيابي به تفاهم هسته اي
يك فعال سياسي نيز در يادداشتي در سايت يك رسانه هلندي مذاكرات ژنو را گامي مثبت به سمت دستيابي به تفاهم هسته اي احتمالي دانست و نوشت: اما نبايد فراموش كرد كه هنوز مشكلات و موانع زيادي وجود دارد و مذاكرات فعلا در مرحله اوليه است.