کدخبر: ۸۸۳۳۲
۲۳ فروردین ۱٤۰٤ ساعت ۱٦:۱٦
چاپ

کاهش ۳۲ درصدی بارندگی ها در خراسان جنوبی و لزوم صرفه جویی در مصرف آب

بیرجندرسا-مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی: همزمان با شروع فصل گرما و تشدید وضعیت خشکسالی در استان صرفه‌جویی در مصرف آب در تمامی بخش‌ها اهمیت مضاعف دارد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی بیرجندرسا، عباس سارانی در گفتگو با خبرنگار صدا و سیما افزود: میزان بارندگی سال آبی جاری تاکنون ۶۰ میلیمتر در استان گزارش شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۲ درصد و بلندمدت ۳۲ درصد کاهش را نشان می‌دهد.

 

وی گفت: هشت سد مخزنی با ظرفیت آبگیری ۷۵ میلیون مترمکعب در استان وجود دارد که در حال حاضر به دلیل عدم وجود سیلاب و روان آب مؤثر تنها ۱۵.۵ میلیون مترمکعب معادل ۲۰ درصد حجم مخازن آب ذخیره دارند.

 

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی افزود: در دوره ۱۰ ساله اخیر بخش عمده‌ای از استان درگیر خشکسالی شدید و بسیار شدید قرار گرفته که پیامد‌های زیادی در بخش‌های مختلف در پی داشته است.

 

سارانی گفت: این در حالیست که استان مرزی خراسان جنوبی ۹۵ درصد به منابع آب زیرزمینی وابسته بوده و تنها پنج درصد از آب‌های سطحی برخوردار می‌شود، بدین شکل که ۷۳ درصد تخلیه و مصارف آب زیرزمینی از چاه‌ها، ۲۳ درصد از قنوات و چهار درصد از چشمه‌ها انجام می‌شود.

 

وی افزود: در حال حاضر ۸۸ درصد آب در بخش کشاورزی، ۹ درصد در بخش شرب و سه درصد در بخش صنعتی مصرف می‌شود و مجموع کسری مخزن تجمعی آبخوان‌های استان در ۴۰ سال اخیر بالغ بر ۴.۱ میلیارد مترمکعب بوده است.

 

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی گفت: اکنون با کاهش ۲۲ درصدی تخلیه قنوات، ۴۰ درصدد تخلیه چشمه‌ها و ۲۴ درصدی آبدهی چاه‌ها مواجه‌ایم و برداشت از چاه‌های کشاورزی استان ۶۲ درصد بیشتر از آب قابل برنامه ریزی مصوب وزارت نیرو است.

 

سارانی افزود: همه گزارش‌ها و آمار مربوط به وضعیت منابع آبی استان نشان از این دارد که خراسان جنوبی از جمله استان‌هایی است که بارندگی کمی در طول سال داشته و به همین دلیل اغلب مناطق آن بیابانی و کویری بوده و با کمبود منابع آبی مواجه است.

 

وی گفت: افزایش مصرف آب و در مقابل خشکسالی دو دهه اخیر باعث تشدید بحران آب در این استان مرزی شده و کاهش آب‌های زیرزمینی و ذخایر آبی از جمله در سد‌ها را در پی داشته است.

 

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی گفت: تعداد قابل توجهی از شهر‌ها و روستا‌های استان نیز در شرایط تنش آبی به سر می‌برند که در صورت ادامه روند خشکسالی و کاهش بارندگی مطلوب، ورود به شرایط بحران قریب الوقوع است.

 

سارانی افزود: در چنین شرایطی صرفه‌جویی در مصرف آب و مدیریت بهینه به ضرورتی انکارناپذیر در تمامی بخش‌ها تبدیل شده و باید با فرهنگ سازی و ترویج اصول صرفه‌جویی در مصرف آب و نیز احساس مسئولیت توسط تک تک شهروندان فهیم استان، با نهایت صرفه جویی در مصرف آب از وضعیت تنش زای کنونی و بحران کم آبی در تابستان پیش رو و فصل گرما عبور کنیم.

پربیننده ترین ها