کدخبر: ۳٤۲۰۸
۰۲ مهر ۱۳۹۳ ساعت ۱۸:۲۸
چاپ

در کنگره جراحان عمومی عنوان شد؛

تزریق خون ناسازگار در ایران بالاتر از حد طبیعی است

تزریق خون ناسازگار در ایران بالاتر از حد طبیعی است

بیرجندرسا-معاون فنی و فن آوری های نوین سازمان انتقال خون ایران اظهارداشت: گزارشهای رسیده از بیمارستانهایی که سیستم پایش سلامت خون در آنها مستقر شده، نشان می دهد که خطای ناسازگاری گروههای خونی ABO در ایران بسیار بالاتر از حد طبیعی کشورهای توسعه یافته است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی بیرجندرسا به نقل ازمهر،دکتر سیما ذوالفقاری روز چهارشنبه در نهمین گنگره سالیانه انجمن علمی جراحان عمومی که در مرکز همایشهای رازی برگزار می شود، گفت: مدیریت مصرف خون و پایش تزریق آن به بیمار و عوارض ناشی از آن، از ضروریات است.

وی با اشاره به معیارهای بین المللی مصرف خون نیز افزود: تجویز خون برای بیماران معمولاً سطح بندی دارد که بدین ترتیب است: برای هموگلوبین کمتر از 6 گرم در دسی لیتر باید بیمار را آماده دریافت خون کرد. وقتی هموگلوبین بین 7-6 باشد، کادر درمانی برای شروع انتقال خون در حالت آماده باش هستند. برای هموگلوبین بین 8-7 با در نظر گرفتن وضعیت حیاتی بیمار در صورت نیاز خون تجویز می شود. در مورد بیمارانی که هموگوبین 9-8 دارند، اگر مبتلا به کم خونی باشند یا خونریزی فعال در آنها مشاهده شود یا مشکل قلبی عروقی داشته باشند، ممکن است کاندیدای دریافت خون شوند و در مورد بیماران با هموگلوبین بالای 10 به ندرت تجویز انجام می گیرد.

ذوالفقاری تأکید کرد: در تمام کشورهای پیشرفته، تخصصی به نام انتقال خون وجود دارد که گرایشهای متعددی در آن پدید آمده است. این افراد در بیمارستانها فعال هستند و وجود مشاور انتقال خون همچون متخصص بیهوشی در بیمارستان و بر بالین بیمار زمان عمل جراحی، ضروری است.

وی افزود: در بیمارستانها باید نخست کم خونی بیمار با دارو تحت کنترل در آید و حتی الامکان  جراحی تا اصلاح کم خونی به تعویق بیفتد. سپس ضرورت تزریق خون به بیمار با در نظر گرفتن استراتژی مصرف محدود خون بررسی شود اما مورد اخیر به ندرت در ایران مورد توجه قرار می گیرد.

ذوالفقاری تأکید کرد: در راهنمای مصرف خون انجمنهای جراحی در کشورهای توسعه یافته، مراقبت از کم خونی بیمار و مصرف زیاده ازحد خون و عواقب آن، هردو مورد توجه قرار می گیرد.

وی با اشاره به خطرهای ناشی از تزریق خون برای بیماران گفت: مشاوره و گرفتن رضایت از بیمار قبل از تزریق خون ضروری است زیرا باید بیمار از عواقب این اقدام و مزایای و معایبش با خبر باشد و این اقدام با توافق و امضای رضایت نامه انجام گیرد.

وی با اشاره به ضرورت استقرار سیستم همووژیلانس برای مدیریت و پایش سلامت خون در بیمارستانهای کشور گفت: استقرار این سیستم در برخی بیمارستانهای کشور نشان می دهد گزارشهای مربوط به تزریق خون اشتباه به علت خطاهای بیمارستانی در کشور ما بسیار بالاتر از حد میزان موجود در کشورهای پیشرفته است.

ذوالفقاری با استناد به گزارشهای رسیده از سیستم هموویژیلانس، رعايت نکردن استانداردها توسط پرستاران، خطای تزریق خون در اثر تشابه اسمي و چك نكردن دقيق اطلاعات كيسه خون با مشخصات بالینی بيمار را از جمله خطاهاي گزارش شده در سيستم هموويژلانس برشمرد.

وي تزريق خون را همانند پيوند عضو دانست که ممكن است واكنش‌هاي ناخواسته پيوند را براي بيمار به وجود آورد و حتي باعث مرگ بيمار شود.

معاون فن آوری های نوین سازمان انتقال خون ایران با اشاره به تحقیقات انجام شده در مورد تزریق خون به بیماران پس از جراحی گفت: براساس این تحقیقات پیش آگهی بیمارانی که از نظر قلبی و ریوی باثباتی دارند در صورت عدم دریافت خون بعد از جراحی، بهتر از بیمارانی بوده که خون دریافت کرده اند.

وی بر اهمیت درمان آنمی (کم خونی) قبل از عمل جراحی تأکید کرد و گفت: جبران کمبود آهن و کم خونی بیمار قبل از عمل جراحی و قطع مصرف داروهای ضد انعقاد خون تا حد امکان برای مدت معینی قبل از جراحی نیاز به مصرف خون را تا حد زیادی کاهش می دهد.

ذوالفقاری، استفاده از جایگزین های خون و همچنین دستگاه های مربوط به خون اتولوگ حین و بعد از عمل جراحی (Blood salvage) در بیمارستانهای ایران را ضروری دانست.

نظرات

نظرات شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.

پربیننده ترین ها